A krumpli héjja mérgező?
Legértékesebb anyagai közel a héjhoz helyezkednek el, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell. A héjában főtt burgonya vitaminvesztesége alacsonyabb. A hámozott krumpli főzése közben nagyobb a veszteség, de párolásakor a tápanyagveszteség kisebb.
A régi öregek gyógynövényként is felhasználták, ma is gyakran alkalmazzák székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Rostanyagainak köszönhetően elősegítik a bélműködést ezért nagyon jó gyomorfájás, gyomorégés és székrekedés esetén.
Nagyon fontos tudni, hogy az éretlen, zöld, vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója solanin nevű mérgező anyagot tartalmaz. Tisztításkor a zöld részeket el kell távolítani. A krumpli tárolásánál figyelni kell arra, hogy ne érje fény a növényt, mert a sötétség megszüntetésével indul be a solanin képződés.
"A nem túl öreg, vékony krumplihéjat nyugodtan fogyaszthatjuk. Alaposan mossuk meg, a szennyeződéseket kefével sikáljuk le, és így süssük vagy főzzük meg a burgonyát.
A héjában és közvetlenül alatta rostok, vas, C-, B-vitamin, kálium, valamint cink található. A legtöbb tápanyagot úgy őrizhetjük meg, ha kímélő eljárással készítjük el az ételt, például gőzöléssel, mikrohullámú sütéssel.
Ne együnk héjastul olyan krumplit, amelyen zöld elszíneződést látunk: ez szolaninra utal. Ez az anyag nemcsak a burgonyában, hanem a rokon növények héjában, pl a zöld paradicsomban is megtalálható, és nagyobb mennyiségben mérgező lehet. Ha a krumpli öreg vagy csírázni kezd, esetleg a helytelen tárolás miatt megsérül, szolaninszintje megemelkedik. Héjastul lehetőleg egészséges, kisebb méretű, vékony héjú burgonyát fogyasszunk."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!