Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A krumpli héjja mérgező?

A krumpli héjja mérgező?

Figyelt kérdés
2011. máj. 30. 11:09
 1/9 anonim ***** válasza:
nem, csak , ha alatta krumpli zöld. azt mélyen ki kell vágni.
2011. máj. 30. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
nem, abban van a vitamin
2011. máj. 30. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
Ellenkezőleg, nagyon egészséges. Új krumpli felnégyelve, hámozás nélkül megsütve tepsiben nagyon fincsi.
2011. máj. 30. 11:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

Legértékesebb anyagai közel a héjhoz helyezkednek el, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell. A héjában főtt burgonya vitaminvesztesége alacsonyabb. A hámozott krumpli főzése közben nagyobb a veszteség, de párolásakor a tápanyagveszteség kisebb.


A régi öregek gyógynövényként is felhasználták, ma is gyakran alkalmazzák székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Rostanyagainak köszönhetően elősegítik a bélműködést ezért nagyon jó gyomorfájás, gyomorégés és székrekedés esetén.


Nagyon fontos tudni, hogy az éretlen, zöld, vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója solanin nevű mérgező anyagot tartalmaz. Tisztításkor a zöld részeket el kell távolítani. A krumpli tárolásánál figyelni kell arra, hogy ne érje fény a növényt, mert a sötétség megszüntetésével indul be a solanin képződés.

2011. máj. 30. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
Ez csak egy mondás hogy a héjában van a vitamin és egyáltalán nem igaz! A narancs és citrom héjában pld szinte semmi vitamin nincs!A krumpli kemény héjában hogyan lenne?
2011. máj. 30. 11:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
meg lehet enni van aki szereti szerintem rossz íze vanilyen kesernyés szoval nekem nem izlik de étermekbe is szoktak igy felszolgálni gondolom akkor nem mérgető:)
2011. máj. 30. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
Nem, csak a krumplicsíra.
2011. máj. 30. 11:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

[link]


"A nem túl öreg, vékony krumplihéjat nyugodtan fogyaszthatjuk. Alaposan mossuk meg, a szennyeződéseket kefével sikáljuk le, és így süssük vagy főzzük meg a burgonyát.


A héjában és közvetlenül alatta rostok, vas, C-, B-vitamin, kálium, valamint cink található. A legtöbb tápanyagot úgy őrizhetjük meg, ha kímélő eljárással készítjük el az ételt, például gőzöléssel, mikrohullámú sütéssel.


Ne együnk héjastul olyan krumplit, amelyen zöld elszíneződést látunk: ez szolaninra utal. Ez az anyag nemcsak a burgonyában, hanem a rokon növények héjában, pl a zöld paradicsomban is megtalálható, és nagyobb mennyiségben mérgező lehet. Ha a krumpli öreg vagy csírázni kezd, esetleg a helytelen tárolás miatt megsérül, szolaninszintje megemelkedik. Héjastul lehetőleg egészséges, kisebb méretű, vékony héjú burgonyát fogyasszunk."

2011. máj. 30. 14:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
11:46, az más, ebben van vitamin. keress rá. tán szakértő vagy, vagy mi?
2011. máj. 30. 16:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!