Hogy kell "ragadós" rizst főzni?
Tudom, hogy sokan pont az ellenkezőjét szeretik, én viszont a kicsit ragadósabb rizst szeretem. Néhány kajáldában is így csinálják, meg mintha olajos is lenne.
Hogy készítsem el?
Nem nagyon szoktam főzni.
Köszi a válaszokat.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Én csak így főzöm. Nem kell olajon pirítani hanem meg kell mosni és háromszor annyi vízet tenni rá megsózni és olajat önteni rá. Lassú tűzön kevergetve kell főzni és meg kell kóstolni mikor puhul, és ha szükséges még vízet önteni rá.
(én azt soha nem értettem miért van hogy valaki rátesz egy mennyiségű vízet és ha a fene fenét eszik akkor se tesz rá többet mégha a rizs nem is lesz puha)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A pergős rizs lényege, hogy kétszeres mennyiségű vizet kell a rizsre tenni, és nem szabad kevergetni, csak rázogatni.
Tehát ha ragadósra akarod csinálni, akkor a viz mennyiségét kell növelned, és sűrűn kevergetni. A háromszoros mennyiségű viz jónak tűnik. Én először olajon mindig "megfuttatom" a rizst (nem piritom, csak fehéresedésig hevitem).
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"Én először olajon mindig "megfuttatom"
Akkor nem lesz ragacsos.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ne mosd meg, csak válogasd ki belőle a szemetet. A közötte a hántoláskor keletkezett rizspor is segít a ragadósságban.
Ne pirítsd elő, hanem folyamatosan keverve főzd készre, két és félszeres térfogatú vízzel.(pl. hurkába, ahol a pergős rizs a kívánatos, megmossuk, és 1.8 vízzel főzzük).
Köretnek én is "mancsosan" szeretem, a pergős fojtogat..
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Távol-Keleten (vagy Indiában?) készített uti-filmben mondták, hogy attól lesz összeragadós a rizs, ha valamivel hosszabb ideig főzik, mint kellene. Ezáltal leszűrés után is összeáll, ezért áll meg a pálcikájukon, ill. ahol 3 ujjukkal összecsippentve kézzel eszik, nem "pereg" ki az ujjaik közül.
De én még ez esetben is megmosnám. Mutatták azt is, ahogy (nem igazán tiszta)lábbal taposták ki a szemeket a héjukból aratás után. Persze ez ízlés kérdése.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Vegyél sushi rizst.
Az ragadni fog,mert ragadnia kell,és ha ugyanúgy ízesíted,ugyan olyan lesz,az íze mit a sima rizsnek
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!