Hol lehet Budapesten durian gyümölcsöt kapni?
"A virágok csak éjszaka nyílnak, megporzásukat valószínűleg denevérek végzik."
"A durián leginkább hatalmas, tüskés ufótojásra hasonlít, és Délkelet-Ázsiában a gyümölcsök királyaként ismeretes, ehhez képest például a Szingapúri gyorsvasútról és középületekből a dohányzás, a gyúlékony anyagok és az étel-ital mellett külön ki van tiltva. Az ok a durián penetráns szaga, amit még a növény rajongói is a legváltozatosabb hasonlatokkal illetnek: van aki szerint egyszerű szennyvízszag, mások szerint az állott hányás szaga, de Anthony Bourdain sztárszakács szerint duriánt enni olyan, mintha az ember a halott nagyanyjával csókolózna. A felelős állítólag a záptojásszagú kén-hidrogén (H2S)."
egyébként biztos finom...
Akit esetleg érdekel és valamikor rákeres erre a gyümölcsre itt a Gy.K.-n, annak írom ezt.
Én innen szereztem be: [link]
(Kőbányai út 35, Könyves Kálmán krt. kereszteződésénél.)
Volt egészbe is, de mivel annak 2000 ft volt kilója (a gyümölcs meg kb volt vagy 3-4 kg-s és akkora, mint a fejem) ezért úgy gondoltam, ennyit nem ér meg egy kísérlet. Szerencsére volt kis darab, pucolt verzió, fagyasztott, olyan 1000 ft körül.
Az első kellemetlen élmény akkor ért, miután otthon kiolvasztottam. Ahogy engedett föl, úgy lett intenzívebb a szaga is. Az a szag egyszerűen leírhatatlan. Olyan erős szaga van, hogy ki kellett vinnem a lakásból. (Ráadásul ez csak a gyümölcs húsa volt, az egész gyümölcs állítólag 2x ilyen durva.)
Az íze viszont ugyanolyan, mint a szaga. Mintha rothadó hagymát terpentinnel, záptojással és párhetes állott szeméttel összeöntöttek volna. Próbáltam valahogy magamba erőszakolni (mert azt mondják, ha megszokja az ember a szagát, akkor egész „jó ízű”) de sajnos valamiért mindig visszakívánkozott. Utána még sokáig éreztem azt a kénes-hagymás ízt a számban.
Az állaga egyébként lágy, kissé szálas és pépes. Lehet, hogy sokan kedvelik Ázsiában, minden esetre nekem nem lesz a kedvencem.
Talán egyszer ha módom lesz rá, megkóstolom a friss gyümölcsöt is, mert így fagyasztva lehet hogy nem az igazi. Talán az az áporodott hullaszag - amit az egész gyümölcs áraszt magából - hozza meg az ember kedvét hozzá. :)
Egész egyszerűen nem itthon kell a ki tudja mikor leszedett ki tudja milyen úton ideérkezett ki tudja mikor és hogyan lefagyasztott Duriant megvenni. Én Borneo szigetén Malaysiaban ettem friss, aznap szedett, előttem kibontott Duriant és isteni volt. Az illata tényleg nem összetéveszthető semmivel sem, az ízét is nehéz leírni. Ilyen lehet a mindenízű cukorka a Harry Potter filmekben :D édes, krémes, egy picit erjedt alkoholos ízű és enyhén savanyú tud lenni, de nem az a jellemző. Rágni nem is lehet, csak le kell szopogatni a hatalmas magról a krémes gyümölcshúst. Több fajtája létezik, a fehérhúsú, a sárga és a piros jellemző malajziára, mindegyik nagyon finom.
Erős hosszú ideig megmaradó erjedt illata van, de akik rohadt/poshadt/szemét/penetráns szagról írnak, az szimplán megrohadt gyümölcsöt ettek. A friss duriannak semmi köze ezekhez a jelzőkhöz. Olyan, mintha egy erjedt sűrű vaníliás pisztácia marcipán krémet ennél enyhe pár csepp lime-mal benne csak hogy picit megbolondítsa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!