Szegfű-Szekfű. Melyik a virág és melyik a fűszer?
Az elözöek jól irták, a szegfüszeg egy trópusi fa nem kinyilt és megszáritott virágbombója, és ezt is g-vel irják.
A kettönek annyi a köze egymáshoz, hogy a füszer illata hasonlit a szegfü virágéra, és ennek alapján nevezték el.
Egyébként pl. németben mindkettöre a "Nelken" = szegfü szót használják.
Az előttem válaszolóknak igaza van, csak egy dolgot nem hagyhatok szó nélkül
06:59: Nem helytelenül mondják "k"-val, hanem tájszólásban. Attól, hogy leírva nem helyes, az élő nyelvben nyugodtan lehet úgy mondani, ha valaki azért teszi, mert náluk így mondják. Pl. nálunk is k-val mondják, meg még sok más szót is, a nyelvjárásgyűjtések is megállapították, hogy a mi vidékünkre ez jellemző (mármint hogy egyes szavakban g helyett k van). A tudományos magyarázatba most nem mennék bele, hogy ez miért lehetséges, hogyan alakul ki. A lényeg, hogy ez olyan, mint Szegeden az ö-zés.
#8: igen, az #5-ösön felsírtam! hogy lenne már a [szekfű] ejtés helytelen, amikor magyarul úgy mondjuk, nem is tudjuk máshogy :-)
(– persze, tudom, hogy "tudjuk" máshogy: lehet g-vel, ha lassan, tagoltan mondod... de természetes beszédtempóban, beszédmódban zöngétlenedik, nincs mese)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!