Hogyan kell elkészíteni a sonkát füstölés előtt? Mielőtt a füstölőbe tesszük le kell mossuk róla a sót?
kiveszem a pácból.lemosom,hagyom egy napot szikkadni
majd füst
ennyi
Én száraz sóban, ill.a keletkező sólében pácolom, vizet nem adok hozzá.
A pácolás befejeztével lemosom a sótól, és 12-24 órára 6-%-os ún. fedőpácba teszem.(10 l víz,60 deka só)
Utána gondosan leszárítom, és mehet a füstre.
A fedőpácban kiegyenlítődik a külső és belső sókoncentráció.
Száraz sózás után mindenképp le kell mosni, illetve ki kell áztatni, vagy ehetetlen sós lesz a hús!
A lemosás után szárazta törölni a húst, és egy napot szikkadni hagyni, szellős, hűvös de nem hideg helyen!
A füstülés ideje nagyban függ a füst minőségétől. Az alföldön sokan egy vashordóban füstölnek. Tüzet raknak, ha az leég, csak parázs marad, megy fel a sonka a hordó tetején keresztbe rakott rúdra. A parázsra fűrészpor. A hordó teteje lefed.
Ennél az eljárásnál elég 10-12óra füstölés.
A hideg füstnél, füstházaknál 2-3 nap is lehet, mire a kellő színt megkapja a husi.
Korábban én is tiszta vízben áztattam.
Próbáljátok ki a fedőpácot, meglátjátok a különbséget.
Higgyetek az "öreg malacgyilkosnak"!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!