Szerintetek mennyi a kajapénz három felnőtt számára/hó?
Mi szerencsére szeretjük az egyszerű kajákat, így elég olcsón kajálunk. Egy főzelék adagja kijön 100 Ft körül, plusz feltét.
Ketten vagyunk a párommal, és kb. havi 40e körül van a kajapénzünk. Rengeteg főzeléket és levest, főleg húslevest eszünk, ez szerintem jó étel, de tény, hogy kerül az asztalra rakott krumpli és bolognai spagetti is. Arra mindig ügyelek, hogy legyen az ételben minél több értékes tápanyag, grízes tésztát például csak egyszer ettünk, amikor a párom főzött.
Vannak hasonló tápértékű, de olcsóbb ételek, igyekszem azokat választani. Például a keszeg vagy a kárász nagyon olcsó, és van olyan jó, mint a harcsa. Csak persze ki kell szálkázni, de ha nincs kisgyerek, akkor ez nem olyan nagy gond.
Nem veszek előre elkészített dolgokat. Egyedül ilyen panírozott husi van mindig itthon, mert azt a párom is meg tudja csinálni, ha megéhezett és épp nincs kaja. De pl. fűszerkeverékeket, főzőzacskós rizst soha nem veszek. Ha nincs időm vagy kedvem méregetni a rizst, akkor sok vízben megfőzöm és leszűröm. Így negyedannyiba kerül, mint zacskósan.
Viszont igyekszem eljutni mindig a piacra. Ha én nem megyek, akkor elküldöm a párom. Illetve van egy barátnőm, akivel nyáron felváltva jártunk. Olyankor bevásároltunk egymásnak, ez elég praktikus megoldás.
Ami még jó: igyekszem nyáron eltenni ételeket, amikor olcsó. Bár ennek a gyakorlatát anyukám alakította ki, én egyelőre vele csinálom (már csak azért is, mert neki van két nagy hűtőládája, de nekem nem is fér be a panelomba még egy kicsi se). Például hatalmas mennyiségű epret fogyasztunk, amit nyáron megveszünk olcsón (200/kiló, igaz, nekünk kell leszedni, de akkor is megéri), gyorsan lefagyasztjuk, és ilyenkor szedjük elő. Igaz, hogy kicsit összeesik, de pl. turmixba kiváló.
Édességet viszonylag ritkán veszünk, 1-2 hetente egyszer, de azon nem spórolunk. Igaz, így sem túl nagy kiadás.
Én kávézom, de nem veszélyesen, havi egy negyed kilós kávé fogy el, ami jelenleg 700 Ft abból a fajtából, amit szeretek, ez még azért belefér :)
Kenyeret szoktam sütni, de mivel pont mellettünk van a Tesco, sokszor egyszerűbb leszaladni és venni, sokszor 100 Ft alatt van a kilónkénti ára.
Viszont egyáltalán nem veszünk ásványvizet, sem gyümölcsléket. Szerencsénk van, jó nálunk a csapvíz, amíg ásványvizeztünk, havonta 10-15e Ft elment rá. Ráadásul utánaolvastam, egyáltalán nem jobb az összetétele, mint a csapvíznek.
Teázni szoktunk viszonylag sokat, de az havi 1-2 ezer Ft kiadás úgy, hogy jó minőségűt veszünk.
Alapvetően szerintem nem muszáj lemondani a minőségi dolgokról, sok mindenen lehet úgy spórolni, hogy valójában észre sem veszed. Ha például nálatok nem jó a víz, akkor érdemes lehet beruházni egy víztisztító készülékbe, egyszeri 10e körüli beruházás, de gondolom, egy hónapon belül megtérülne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!