Seggitsetek, hogyan kell Hagyományos almas sutit csinalni?
Szia. Nálunk anyukám almás sütije a HAGYOMÁNYOS:)) magam is ezt készítem a családnak. Kevert tészta: 25 dkg margarint habosra keverek 2 tojás sárgájával, legalább 15 dkg cukorral.
Bele 2 zacskó vaniliálcukor, egy zacskó sütőpor, csipetnyi só, fél citrom héjja reszelve és végül 60 dkg lisz, annyi tejföl hozzáadásával, hogy könnyen gyúrható tészta legyen. Megfelezve két gombóccá gyúrom, fél órát pihen. Tepsi alakúra nyújva, kikent, lisztezett tepsibe sodrófáról lecsavarom. A tepsiben lévő tésztára kb.10 dkg darált dióból kb 6-8 dkg-t szórok, rámorzsolom a kb.1,2 kg hámozott almát, lereszelve, kifacsarva (a levéért sorbanállás van) erre a maradék darált diót és 5-8 evőkanál kristálycukrot.Erre a kinyújtott tészta másik felét. Felvert tojással megkenem. Mikor megdermedt rajta a tojás, akkor megszurkálom villával, hogy a pára, gőz ki tudjon jönni, ne a tésztát púposítsa fel. Előmelegített sütőben közepes lángon aranysárgára sütöm, kissé kihűlve, rombusz alakban szeletelem. Nálunk nincs a tetején porcukor és én nem teszek bele fahéjjat sem. Gyakran látom, hogy az almás süteménybe szinte kötelező módon írják a fahéjjat, -én csak a forraltborban látom szívesen. Az alma lédús legyen, a starking nem jó. Ha tetszik ez a recept..-örömömre szolgál:))))
Ez egy tepsire való adag:
50dkg liszt
25dkg margarin
10dkg cukor
1 tojás
pici só
kevés tej
5dkg élesztő v. 1 csomag szárított
Az élesztőt felfuttatod,közben a margarint elmorzsolod a liszttel,majd hozzáadaod a többi hozzávalót és a felfuttatot élesztőt.Összegyúrod,ha kell még adj hozzá kevés tejet.Ne legyen túl lágy.Oszd 2 cipóba és pihentesd.
Kinyújtod az alsólapot,kivajazott,lisztezett tepsibe teszed,megszórod kis morzsával,ráteszed a tölteléket,és rányújtod a másik lapot.megtojásozod a tetejét és sütheted is.
Én gázsütőben sütöm 3-as fokozaton,kb.30 perc.
Almatöltelék:1.5kg alma megreszelve,jól kifacsarva,ízlés szerint cukor és fahéj.
Szoktam belekeverni fél csomag vaniliás pudingot,hogy ne engedjen sok levet az alma és ne áztassa el a tésztát,de ezt ki is hagyhatod.
(1.válaszoló) maszatka
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!