Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Milyen ötleteitek és tippjeite...

Milyen ötleteitek és tippjeitek vannak rendkívül olcsó étkezéshez egy hónapban?

Figyelt kérdés

Szeretnék minél több pénzt megspórolni, bár alapvetően nem kifejezetten rossz a fizetésem, de szeretnék tudatosabban költeni az ételre és felhasználni a megvett ételeket. Sajnos azon kaptam magam, hogy egy-egy nagy bevásárlás után rám rohad a megvett étel, pedig ott helyben általában kész bevásárló listával megyek és nem veszek azon kívül mást.


Csak saját magamra kéne főzni, így nem család mennyiségű ételekről lenne szó.


Mai példámból indulok ki, vettem két leárzott cipót összesen 500ft-ert, egyiket lefagyasztottam. Illetve megakadt a szemem a Lidlben (a bár sokak által nem preferált) csirke-farháton. Ez utóbbi őszintén meglepett, mert kifejezetten sok husi volt rajta és kifejezetten finom volt, darabonként 400Ft/kg-ért.

Illetve a cipóhoz vettem most akciósan 2*250ft-ért 300g felvágottat.

Na és ebből indult el ez a gondolat is. Lényegében sikerült megvennem nagyjából 2 heti ételt csupán kb. 2000Ft-ért. (Nyilván ez csak úgy jöhetett ki h krumpli,tészta volt itthon.)


Na de most karcsú ötlet lenne csak ezeket enni stb.

Szeretnék megúszni egy hónapi ételt nagyjából 20-25K körül.


Természetesen krumplis tésztát és hasonló alap dolgokat ismerem.


Ilyen receptekhez és alapanyagokra szeretnék ötleteket.

Tartalmazzon azért húst, zöldséget, gyümölcsöt és persze tésztákat.

Nyitott vagyok mindenre, nem vagyok finnyás.


Annyit még hozzá írnék, hogy much-ot próbáltam már korábban, de annyira necces hogy a végén még egyszer rá kell költeni annyit mint amiért vettem hogy nem nagy biznisz.


Köszönöm előre is, aki esetleg tényleg részletesen leírja ezeket a költéseit és tippeket.



nov. 16. 20:28
 1/5 anonim ***** válasza:
85%

• Olyan kaját főzz, amit szeretsz, és meg is eszel. Ez a legfontosabb, tökmindegy milyen olcsó volt, a kidobott kaja az kidobott pénz.

Ha tudod magadfól, hogy nem eszel szívesen maradékot, akkor ne főzz 4 adag kaját.


• Egymásra építeni ételeket. Ugyanazt az alapanyagot több féle képpen használni, vagy a maradékot átvariálni. Pl ha egyik nap volt valami sült, másodnap a csontokból leves. Egyik nap paprikás krumpli, másnap krumplis tészta


• Ingyenes ételek használata, pl gombát, medvehagymát szedni. Vadon szedett szedret lekvár ak eltenni.


• Szezonális dolgokat ismerni, és időben használni.


•Stócolva felépíteni az ételeket. Nagy mennyiségben szénhidrát, aztán fehérje és zöldség-gyümölcs, aztán íz anyagok, olajak, fűszerek.

nov. 16. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 Grizesteszta ***** válasza:
100%

Szia Kérdező, szimpi a kérdésed, nekem meg van sok-sok ötletem. (jól keresek, de a trükköket a paraszt asszonya nagyimtól tanultam + saját tapasztalat, világlátás.)Induljunk ki a mai vásárlásodból!

1) Cipó fagyasztása : szuper, de szeletenként vagy 2 szeletenként, hogy annyit vegyél ki, amennyi tényleg kell.

2) Olcsó csirke farhát ugyan az: adagonként fagyasztani. A felvágott is fagyasztható, kiolvasztás után olyan , mint a friss, de pl lehet belőle melegszendvics, sonkakrém, stb.

3) Bármit főzöl: vagy csak annyit főzz, amennyit egy-két nap alatt megeszel vagy olyat főzz, amit megfőzve visszafagyaszthatsz azonnali fogyasztásra( reggel kiveszed, délben ehető) vagy félig kész anyagként lefagyaszthatod.

4) Ha van helyed és fagyasztható, akkor nagyobb tételben főzni, kicsi adagokban fagyasztani. Ami8kor beteszed a fagyasztóba, tudd, hogy mire fogod elhasználni alapanyagként vagy félkész termékként!

Saját példák- én sok emberre főzök, széles spektrumon, tehát 'oszd el' min. öttel a mennyiségeket!

1)Sertéscomb: min 5 kg egyszerre, amikor olcsó és van 3 szabad órám.

Darabolok- zacskózok- feliratozok-fagyasztok: szeletnek, pörköltnek, levesnek, még a mócsing is megy külön zacskóba, mert van egy olyan étel, amihez kell a mócsing-zsíros cafat, abba kell beleágyazni a többi cuccot.

Így egy gramm húst nem kell kidobnom és mindig van mihez nyúlni, ha hirtelen bejelentkezik egy-egy gyerek vagy unoka. ( sok van.) Ugyanez a csirkemellel- egyszere 3-4 kiló, szeletelve, aprítva, adagonként - nyersen- cimkézve, csomagolva.

2) pörkölt nagy tömegben főzve, pici adagokban fagyasztva, rengetek felhasználási mód, mindig más íz élmény.

3) Időszakos zöldségek használata, nem úgy megyek a piacra, hogy tökfőzeléket főzök fasírozottal, hanem úgy, hogy kimegyek, szétnézek, főzeléket főznék. Azt veszem, ami olcsó éppen és szeretjük.

4) Én komolyan befőzök, persze ezt egy személynek nem feltétlen javasolnám, de anyagilag egy személyre is megéri. ( szezonban teszek el konzerv lecsót, paradicsomlevet, savanyúságot, lekvárt, befőttet.)

5)Gyakran főzök ragukat, olyan alkotórészekből, amit éppen szeret az,m akit etetni akarok.

6) Szintén gyakran csinálok töltött húsokat, a töltelék mindig olcsóbb , mint a hús és az enyémek jobban is szeretik. Kedvenc pl a csirkecomb a bőre alá gyömöszölt töltelékkel megsütve.

7) Ha valami 'maradék', de friss és jó állapotú, akkor felhasználom, ahhoz alakítom a köv. menüt. ( példa: krumplit főzök, a levéből savanyú tojásleves készül vagy zöldségleves. Ha marad egy kis krumplipüré, akkor reszelek hozzá sárgarépát és kisütöm zöldségfasírtnak. Persze, ez vélhetően kevés ebédre, de akkor kiveszek 2 szelet csirkemellet a fagyasztóból és hozzá sütöm pluszban 20 perc alatt, ennyi idő alatt a rizs/bulgur/köles, quinoa is megfő. Így már nem csak finom és elég, de még 'elegáns' is.

8) Nem tekintem 'szentségnek' a recepteket: igazság szerint a csirkemájas rizottóba kellene máj, sárgarépa, gomba, zöldborsó. Ezt főznék, de nincs gomba( és lusta vagyok elmenni) akkor az kimarad. Ha van maradék párolt zöldbab, akkor nem is gondolkodom a borsón, zöldbabbal készül. ( persze itt mindig kivétel az az eset, ha tudom, hogy x úgy szereti, mert akkor tutira borsó, a zöldbabbal majd lesz valami holnap. Tehát az igény az elsődleges, de akkor is vannak lehetőségek)

9) Nem dobok ki kenyeret, ha nem fogy el, megszárítom ( van rá külön egy kosaram) felhasználom a vagdaltakhoz.

10) Mindig a hűtő tartalma inspirál,abból indulok ki, ebben nagy segítség nekem, hogy úúúúútálok vásárolni. stb.


35 éve vezetek háztartást, és előtte is nyitott szemmel néztem a nagyanyám háztartás vezetését. Nagy az infláció, de én indulhatnék a gazdaságos háztartás vezetés versenyen, pedig kifejezetten egészségesen eszünk és elegáns a lakásunk-háztartásunk.

nov. 17. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 Grizesteszta ***** válasza:
100%

#2-höz:Még egy dolog, ami szinte banalitás- 30 éve tanultam a szomszédasszonytól, aki komoly beosztásban nevelt 3 kisgyereket egy tohonya férj mellett.

Mindig legyen a fagyasztóban apróra vágott, kis adagokban lefagyasztott petrezselyemzöld és kapor, plusz hűtőben, jól záródó befőttesüvegben kockára vágott, megdinsztelt hagyma és ugyan ez: csíkokra vágva dinsztelve. 2 hétig simán elállna, ha el nem fogyna egy hét alatt.


A kaják jelentős része ugyanis dinsztelt hagymával indul, azt az időt már megspóroltad, a hagymát felforrósítod, azonnal mehet rá a pirospaprika, és pici vízzel az apróra vágott, lefagyasztott csirkemell, akár kiolvasztás nélkül is. Ugyanez a borsófőzelékkel, tehát mire a gyerek kimászik a fürdőkádból, kész a borsó főzelék csirkehusival.

A csíkokra vágott hagyma: a lecsó, hagymás tojásrántotta, zöldséges, ragus ételek alapja. 5 perc alatt van friss reggelid/vacsorád, ha a hagyma már meg van dinsztelve.

nov. 17. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:

Mind hármótok nagyon jókat ír, eddigi utolsónak köszönöm a jó tippet, a másodiknak pedig köszönöm szépen ezt a részletes leírást.


Persze ettől függetlenül, továbbra is várom ezeket az ötleteket.:)

nov. 18. 20:55
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Ilyen leves zöldséges zipzáras zacskóban fagyasztott mix nálunk is van.


Ha veszek egy csokor fehérrépát, azt megmosom és kétfelé megy, a lehámozott héj levesalapnak, a többi levesbetétnek.


A leves alapos zacskóban csupa ilyen kell bele az íze miatt dolog van, amit aztán kibobok ha belefőtt a levesbe. Pl póréhagyma fás részei, paprika csuma, hagyma héj(a színe miatt), ilyenek.


Aztán a kicsit több szexepillel bíró leves zöldség, fajtánként. Egy zacskó aprított karalábé, egy zeller stb. Ezeket gumóban árulják de igazából csak 4-5 kocka kell a levesbe az íze miatt. Teljesen jól szétosztható így, 5-6 leves kijön egy friss zöldségből.

nov. 18. 23:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!