Ehető-e az aludttej, ha a savója nyúlós, nyálkás?
Nyúlós.
Kiveszel egy evőkanállal és vastag nyálkacsík húzódik a kanálról lefelé.
A felét megettem reggelire, akkor is nyúlós volt, azóta hűtőben volt.
Most megenném a másik felét.
Felrázás után már jó az állaga.
Gyerekkoromban még teljesen hétköznapi étel volt az aludttej, de soha nem ráztuk fel vagy törtük össze fogyasztás előtt, kivéve, ha egy másik ételhez volt alapanyag.
Az aludttej egy élőflórás, fermentációval létrejött anyag, étel, a tejet a tejsav baktériumok "altatják" el, és a számukra ideális környezetben azok uralják.
A nem megfelelő környezetbe a tejsav baktériumok helyett elszaporodhatnak más baktérium törzsek, de arról árulkodik a szag, a jellegzetesen savanyú, "aludttej" illat a tejsav baktériumokra utal.
A kefir nem aludttej, abban vannak megfelelő gomba törzsek is.
Amennyiben valóban aludttejről van szó, és nem tetszik az állaga, melegítsd fel a tűzhelyen, és túró lesz belőle (plusz savó).
Az sem lehet büdös, savanyú illata kell legyen.
Ha meg tudod enni, nem undorodsz tőle, akkor nyugodtan megeheted.
Sok éve egy bőrprobléma miatt Lamisil tablettát és kenőcsöt kaptam. A bőrbetegség elmúlt, de a gyomromat tönkretette. Bármit ettem, hasmenésem lett. Csak a vajat tudtam megenni, magában kiskanállal. Egy-két hét után rájöttem hogy az aludttej nem árt meg. Aztán rátaláltam, hogy a megsavanyodott húsleves és egyéb régi, mások által már ehetetlennek gondolt ételek sem okoznak hasmenést. Megszoktam az ízüket, elmúlt az undor is tőlük. Kb. fél év kellett, mire rendbe jött a gyomrom, most már mindent megehetek. A mások által romlottnak titulált ételeket is. Megsavanyodott leves, nyálkás szalámi, megbuggyant kompót, lekvár, stb. Semmit sem hagyok kidobni a feleségemnek, mert még ízlik is a sok napos kaja. Mindig azt mondom neki, hogy a baktériumok már félig megemésztették, kevesebb dolga lesz a gyomromnak, ráadásul a benne lévő baktériumok is táplálóak. Soha semmi bajom nem volt még romlott kajától.
Egyedül a penészre figyelek, mert az állítólag mérgező, a penészes részt levágom a sajtról, lekaparom vajról, ledobom a lekvárról, vagy lemosom a kolbászról, szalámiról. Csak a boltban vásárolt gyümölcsöt zöldséget mosom meg, a saját termésről letörlöm a tenyeremmel, vagy a zsebkendőmmel a sarat, madárszart, és már ehető és finom is. Ráadásul azóta a fertőző betegségeket nem ismerem, azóta nem voltam beteg. A Covid sem tudott mit kezdeni velem, pedig a feleségemet ápolva bőven lett volna alkalmam elkapni. Sőt, mintha a fogszuvasodás is leállt volna, azóta szuvasodás miatt egyetlen fogamat sem kellett kihúzni.
Ezeket csak azért írtam le, hogy nem is biztos, hogy szükség van a nagy tisztogatásra, fertőtlenítésre, a másnapos étel kiöntésére. Elég, ha akkor kidobod, ha a penésztől már nem látod az ételt, vagy ha a zöldség, gyümölcs a rohadástól már keserű, rossz ízű. A tapasztalatom szerint javítja az immunrendszert, ha romlottan is megeszed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!