Szeretitek az almát mint gyümölcsöt?
Nyersen nem, mert felb...a a gyomorsavamat és hányingerem lesz, vagy hányok is.
Párolva, kompótnak, hús mellé, pürének, de vicces, mert még lereszelve is nagyon szertem.
Aa, épp akkor csináltam párolt reszelt almát mikor kiírtad a kérdést. Palacsintához tölteléknek, jó fahájasan, kis cukorral.
Amúgy alapvetően a lágy édes almákat szeretem, pl golden. Felszelve szeretem enni, héjával.
De nyilván a granny smith is ellenálhatatlan, imádom, hogy olyan friss, roppanós, üdítő. Ebbe a legjobb beleharapni, akkorákat roppan.
A boltit nem nagyon szeretem. Mivel pár éve rászoktak a nagytermelők, hogy a szedési érettség előtt szednek le mindent, hogy tovább el tudják tartani, és kevésbé legyen sérülékeny. (Szedési érettség: az az állapot, amikor az utóérő gyümölcsök már többé-kevésbé leszedve is el tudják érni a fogyasztási érettséget.)
Nyáron ezért a multik csupa olyan szilvát és barackot árulnak, ami hazahozva se fog ehetővé érni, csak megfonnyad az asztalon, de ugyanolyan éretlen marad.
Ugyanez van az almával is: kicsit almához hasonló íze van, kemény, nagy víztartalmú, de nem tudja azt, amit egy rendes almának kellene.
Piacon, őstermelőknél előfordulhat még jó ízű alma. Bár ott meg már nagyjából vége a szezonnak, mert a kellő állapotban leszedett alma így április végére, május elejére már túlérik, ha nem elég profi a hűtőház. (A saját termésű almával is ez a probléma, mivel nekem sincs hűtőházam, mint ahogy másnak se, és bár januárig százszor különb és zamatosabb a saját almám, mint a bolti, de mostanra az is túlért. Kb. március elejére leromlott a minősége a bolti alma szintjére, csak nem az éretlenség vele a gond, hanem a túlérettség.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!