Hány féle trópusi, egzotikusnak számító gyümölcsöt ettél már életedben?
Illetve magyarországon különlegesnek számító gyümölcsöt. Meg hány félét ismersz? Melyek a kedvenceid?
Én ezeket ettem:
- Banán
-Narancs
-Grapefruit
-Gránátalma
- Füge
- Papaya
- Nashi körte
- Maracuja
- Datolyaszilva
- Licsi
- Ananász
- Mangó
- Avokádó
- Mandarin
- Indiáncseresznye
- kiwi
- Datolya
Most ennyi jutott eszembe..
Sárkánygyümölcs, csillaggyümölcs, passiógyümölcs
Indiáncseresznyét nem ettem
kumquat vagy törpemandarin
pomelo
guava
sapodilla
(maracuja=passiógyümölcs)
A kivi viszont nem egzotikus gyümölcs, hiszen eredeti élőhelyén, Kínában is mérsékelt éghajlaton termesztik.
Így hazánkban évtizedek óta vannak óriási kiviültetvények, ugyanis télálló, nincs ismert betegsége, kártevője, sikerrel lehet termeszteni a Kárpát-medencében.
Narancs, mandarin, citrom, kiwi, lime, banán szerintem ezek elég elterjedtek.
Fügét, naspolyát, faepret is kapsz otthon, nálunk volt a kertben.
Ami érdekesebbet ettem:
kumquat - mint egy mandarin, csak meggy méret. A belseje savanyú, a héja édes. egyben kell enni.
mangó - ettem zöld-pirosat és sárgát is. A kis sárga finomabb, édesebb.
passió gyümölcs - jobban néz ki, mint amilyen finom. kínül lila, belül sárga trutyi. Csak a trutyit eszed meg, ami baromi savanyú.
licsi - olyan mint egy tussfürdõ a 90es évekbõl, nem érzõdik igazinak, mintha nem is természetes növény lenne. Nagyon enyhe íze van.
papaja - olyan mint a mangó vagy a sárgadinnye, csak ennek is fura "mû" íze van, mint a licsinek.
gránátalma - nagyon finom, édeskés. Egész gyerekkoromban üveggyöngyöt akartam enni, és ilyennek képzeltem az ízét.
lampion gyümölcs - ízre olyan mint egy fosóka szilva, csak jól néz ki, meg jobb a PRja.
kókuszdió - attól függ milyen stádiumában kóstolod, de kb mint a reszelt kókusz, csak zsírosabb.
ananász - kb mint a konzerv, csak savanyúbb, meg jobban mar a leve (pl telefont nem tapiznám közben)
sárkány gyümölcs - kb semmi íze, csak szép színes kívül, belül meg fekete-fehér.
pomeló - a legfinomabb citrus féle, nem savanyú, de nem is túl édes.
mangosztán - kb mint a licsi, olyan se íze van
rambután - kb mint a licsi, olyan se íze van
tamarind - savanyú, és kásás mint a naspolya olyan
jackfruit - csak sósan ettem, mint pulled pork elkészítve
kaktusz gyümölcs (prickly pear) - baromi idegesítõ enni, tiszta mag. az íze savanykás, de nem éri meg b@szakodni vele
jávai alma (water apple) - se íze van, kb körte vagy alma jelleg, csak viaszosabb
kínai galagonya (mint bing tanghulu elkészítve) - savanykás, olyan mint egy alma a tél végén, de csak mint ez az édesség ettem, cukorral bevonva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!