Édesborhoz, gyümölcsbefőtthöz, gyümölcslekvárhoz hány gramm/dekagramm cukrot kell adni/liter?
Mindegyikre külön kérdezem.
Főként konyhában jártas személyek válaszát várom.
A nagymamám lekvárhoz kb 1:1 arányban tett cukrot, anyukám meg anyósom kb 1 kg gyümölcsöt 60 dkg cukorral fözött meg, én 1 kg-hoz maximum 30-40 dkg-ot, de ha teljesen érett és édes jellegü gyümölcs (pl szilva, öszibarack), ahhoz nem teszek semennyit.
Beföttek esetében 1 liter léhez szoktam kb 1-2 evökanál cukrot tenni, többet nem, a nagymamám még ennyihet fél kg-ot tett.
Szóval tényleg nincs igazán szabály, de ha elkezded a gyümcsölöt fözni, amikor kezd sürüsödni, akkor meg tudod kóstolni, mennyire édes vagy sem és aszerint tenni hozzá.
Nekem ez az 1:1 arány amúgy sokszor beválik, nagyon szeretem!
Van egy kiegyensúlyozó hatása.
Azt nem tudom, olyat még soha nem csináltam, meg egyetlen ismerös sem, de nem is látom, mire jó - ha bort akarok, maradok a hagyományos, cukrozatlan, szölöböl készült bornál.
A többihez írtam példákat, ha ez nem megfelelö számodra, javaslom, keres a google-ban recepteket, rengeteg van, ki tudod választani, neked mi tetszik leginkább.
Meg szoktam kóstolni, mert a gyümölcs cukortartalma ingadozik, attól függõen, hogy az adott évben mennyi volt a napsütés, milyen gyümölcs milyen alfaja.
Gondolom te is ettél már idared almát és tudod, hogy savanyúbb mint a gála alma. Ugyanez leteszik más gyümölcsöknél is, az adott kategóriábsn is vannak alfajok.
Aztán változik, hogy az adott gyümölcs mi, mert pl rebarbarához, citrusokhoz jóval több cukor kell, mert ezek savanyúbbak. Itt kellhet akár 1:1.5 cukor is.
Az szokott lenni, hogy felvágom, szép lassan lefôzöm, ha szörp, akkor át is nyomom a sajtkendõn, aztán szép lassan, alacsony lángon adom bele a cukrot, amíg ízre megfelel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!