Hotel Büfett illem...nemtudom, nem voltam meg sosem, tippek?
A nyaron költöztem fel videkrol Budapestre tanulni es lett egy parom aki most meghivott egy Wellness Hetvegere egy Hotelbe.
Svedasztalos Bufett lesz.
Na most szoljon le aki akar...de en meg se hotelben nemvoltam nemhogy ilyen Bufett ettem volna valaha.
Ilyenre nem volt penzunk a szuleimmel.
Szoval fogalmam sincs kell e itt valamire figyelnem? Külön etikett?
Termeszetesen tudom hogy kell egy vendegloben viselkedni nem vagyok "paraszt" :) de azer lehet van itt valami ami segit abban hogy ne nezzek ki teljesen hulyenek?
Köszönöm
Este mondjuk illendő ing vagy ingpolóban menni; de sima polóban is mehetsz… (Emlékszem az egyik hotelben külön mi volt írva, hogy illendően legyen felöltözve a vacsorához
Reggel az lazább szokott lenni, bár aki strand papucsba megy hapsi (nem a flip flop, hanem az alagutas) én csak nézek… én még reggel se mennék papucsba
Szólni nem fognak, bár mint pincér megvan biztosan megvan a véleményük
Figyeld a többieket. De amúgy csak az tud ciki lenni, kiszedsz egy adagot valamiből, de nem ízlik. Szóval bizonytalan esetben csak egy pici kóstolót szedj.
Azt biztosan nem kell mondanom, hogy ne nyald le a szedő kanalat (ha véletlenül lenyaltad, inkább tedd a saját tányérodra, az onnantól a te kanalad), ne tapogasd végig a zsemléket stb.
“Bufett ettem volna valaha.“
Buffet breakfast / dinner
Büféreggeli / vacsora
Tehát van egy hosszú asztal vagy több hosszú asztal tele kajákkal odamentek körbenézel mi tetszik; szedtek a tányérotokra, visszamentek az asztalotokhoz; ha éhes vagy visszamehettek annyiszor ahányszor akarsz , közbe a pincérek a koszos tányérokat folyamatosan viszik el eőletek, ti hozhattok új tányért…. (minden este cserélődnek a kaják sok fajta van, tehát a buffet lényege, hogy nem te választas az életlspról és azt eheted, hanem amit látsz ott abból bármit bármelyiket és bármennyit kiszedhetsz , ha tetszik mindből ehetsz…
A saláta/sajttál szószokkal ami minden este van a többi az minden este változik…
És rengeteg süti 😋
Mondjuk jobb keveset szedni és visszamész 5x, mint kiszedsz egy raklapnyit aztán otthagyod… (azokról megvan a vélemény, rengeteg ilyen …. láttam, aztán mint aki jol végezte dolgát elballagnak
Svédasztalos büfének hívják magyarul vagy simán svédasztalnak. Azt jelenti, hogy nem leültök az asztalhoz és menüből rendeltek, és a pincér oda kihozza a levest, főételt, desszertet stb., hanem van egy tálaló rész, ahol ki vannak téve az ételek és mindenki kiszolgálja magát.
Ha vacsoráról van szó, akkor meleg ételek lesznek tipikusan, általában 1-2 féle leves, ezek nagy kondérokban vannak, mellette a mélytányér, fedőt leveszed/felhajtod, benne van a merőkanál, szedsz magadnak, visszateszed a merőkanalat, megpróbálod nem lecsöpögtetni az asztalt és visszateszed/zárod a fedőt. Elviszed a levest az asztalhoz, leülsz megeszed. Aztán elmész főételért, ezek is ilyen nagy melegítős fémvályúkban vannak, onnan tudsz szedni, szedőkanalt visszateszed. Név általában ki van írva, hogy melyik milyen étel (ha nem felismerhető).
Szokott lenni salátabár is, és édességek.
Bizonyos ételek esetleg kisebb tányérba kiszedve (pl. savanyúság) azt elveszed.
Kenyér, zsemle külön tárolóban van, vagy kenyereskosárban, egyet megfogsz és elveszed, nem teszed vissza, amit már megfogtál.
Ne szedj óriási adagot, hogy aztán a felét ott hagyd, de nyugodtan lehet pl. 2 féle főételt is enni, egymás után, ilyenkor kisebb adagot szedjél.
Pl. így néz ki:
Az étkezés kapcsán meg a szokásos etikett, kés, kanál, villa.
Vagy mire vagy még kíváncsi konkrétan?
Ruházat: egy átlag wellnes hotel vacsorájához nyugodtan mehetsz farmerben is akár egy normális felsővel.
4-es vagyok: reggelinél meg ugyanígy ki van pakolva minden.
Többféle péksütemény, kenyerek, zsömlék, esetleg édes/sós péksütik, lehet van kitéve kenyérpirító is, hogy tudj magadnak azt is készíteni, mini vajak és margarinok, többféle lekvár/dzsem, vagy mini üvegben, vagy ilyen pici üvegtálka van mellétéve és szedsz magadnak, felvágottas és sajttál, esetleg többféle kence (pl. sajtkrém vagy padlizsánkrém), többféle tej/növényi tej, többféle reggelizőpehely, müzli stb. Kávé és tea, van ahol van gyümölcslé is. Minél elegánsabb a hely, annál többféle. Gyakran van ott valaki és megkérdezi, hogy tojásból kérsz-e valamit, ezt frissen készítik áltaában (rántotta vagy tükörtojás), vagy kérsz-e főtt virslit, de van ahol ez is meg van sütve/főzve és ki van téve, de csak pár darab és frissen pótolják folyamatosan.
Ha nem tudod, hogy illik a kajához öltözni (mert amúgy nagyon laza vagy és simán mennél mezítláb is, vagy mert olyan elegánsnak tűnik a hely), akkor kérdezd meg a recepción, hogy van-e dress code kajához. Ha már ott vagy, megkérdezheted ott is (de inkább majd az éttermen belül, ha nem támad le azonnal egy pincér az infóval), hogy kijelölt helyetek van-e, vagy ti választotok asztalt.
Ha valamit nem tudsz, kérdezd meg a személyzetet. Ha neccesnek érzed a kérdést, akkor nyugodtan köszönd meg a választ, és tedd hozzá, hogy "ja persze, logikus így, de bolond vagyok ma.." vagy valami hasonlót, akkor nem néznek annyira hülyének. (Nekik mindegy, hogy hülye vagy-e alapból, ez csak a saját lelkiállapotod miatt lehet célszerű.)
Meg amiket a többiek írtak: inkább szedj kevesebbet többször, ha nem akarod, hogy a pincér elvigye az üres tányért, akkor szólj neki, hogy azt még megtartanád. Ha meg pont azt szeretnéd, hogy vigye el, akkor pakold a kést-villát párhuzamosan úgy a tányérra, hogy a "nyelük" olyan 2 óra felé nézzenek. Ha ez nem megoldható, mert az evőeszközre még szükséged van, akkor pakold a tányért tőled távolabb.
Ne vigyél ki semmit az étteremből, azt nem szokták jó szemmel nézni. Ha mégis nagyon szeretnéd, akkor kérdezz rá egy pincérnél (kivihetem a kávét dohányozni?).
Az elözöeket kiegészíteném még annyival, hogy a tányérodra szedhetsz akár egyszerre is többféle ételt, akár mindenböl pár falatnyi kostolót, de csak annyit illik, amennyit megeszel.
Sokan - mondán, hogy ingyen van - tornyot szek a tányérra, és a felét otthagyjak, mert nem bírját megenni, ez kifejezetten bunkóság.
Egyes helyeken - egyre gyakrabban - a nem megevett ételt ki kell fizetni, mert az pazarlás.
Pont egy ilyen kiszolgálásra nem kell figyelni.
Tányérok a chafing mellett.szedsz amennyit még bírsz enni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!