Mi a különbség a finom liszt és a pizza liszt közt?
Állítólag a pizzaliszt még finomabbra van őrölve, mint a sima liszt. Ezért is hívják 0-ás, vagy 00-ás lisztnek.
Én semmilyen különbséget nem látok és ízlelek közöttük, pedig otthon gyártom tepsiszámra a pizzát a családnak, de még az évben 1-2x megjelenő olasz rokonoknak is.
Nem az őrlésében van a különbség, hanem hogy mi van megőrölve.
A pizzalisztnek az ásványi anyag tartalma kevesebb, ami a vízfelvevő képességet befolyásolja. És az ízét se, az 1-esnek mondom, inkább dagasztás közben lehet különbség, mennyire ragacsos, és nyújtás közben, mennyire ellenálló, vagy szakad.
Egyébként abszolút nem csodálkozom, hogy az 1-es, és olasz rokonai semmiben nem látnak különbséget!
Mivel a pizza "nullás" liszt más szabványú elnevezése az a bl 51!
(Ugyebár a finomliszt az 55-ös, ami a "hamutartalmat" jelenti, ami közvetett módon utal az ásványi anyagokra, és így a korpatartalomra.
Na most akkor matekozzuk ki a különbséget, ha egy teljes kiőrlésű liszt bl 200-as, egy kenyérliszt 80-as, egy finomliszt 55-ös, ezek láthatóan, aránylag jelentős különbségek.
Ehhez képest az 55, meg az 51 közti különbség eltörpül, mondhatni jelentéktelen!
Plusz még van egy másik tényező is, (illetve sok) méghozzá az, hogy a pizzalisztet, az olaszok nyilvánították azzá, és ők terjesztik azt a világban, hogy a pizzalisztek "szentgrálja" az a "nullás" vagy 00, vagy bl55 liszt.
Igen ám, csak hogy ők ezt (számukra evidens módon) természetesen a legendás minőségű olasz liszteken belül értik!
Márpedig a búza termesztésénél kulcsfontosságú a napsütétes órák száma, ami Olaszországban, lényegesen több, mint Magyarországon.
És ezen a ponton máris alapból bukott az elmélet, mert nem olasz lisztről beszélünk, értelmetlenné válik különbséget tenni az 55, meg az 51 között!
A másik igen jelentős befolyásoló tényező meg a fehérje tartalom, (konkrétan a glutén) ami egy kelt tésztánál minimum (!!) annyira befolyásolja a végeredményt, mint a hamutartalom.
A fehérjére (magbelső minőségére) viszont nincs mérőszám!
Akármennyi is lehet, így akárhogy is viselkedhet akár az olasz, akár magyar, akár 55, akár 51-es liszt!
Nem finomabb a pizzaliszt hanem nagyobb szemcsés.
Sok pizzéria aki nem vesz pizzalisztet kavarja a finom és a réteslisztet.
Látom ismét verdesi a szakértelem a biztosítékot!
A 3-mas lepontozva, pedig jó választ adott, aki szerint meg finomabbra van őrölve, fel van pontozva. :D
Pedig az őrlés finomságában lehetnek eltérések.
Sikértartalom szintén irreleváns, jó ha magas, de ez függ a búza fajtájától, a termőterület talajminőségétől, és az adott eljárástól.
Attól még egy silány szar is lehet pizza liszt, ugyanúgy, ahogy pl. a tokaji borvidéken is csinálnak ócska lőréket is, az attól még tokaji.
Ahogy a 2-es válaszomban leírtam, a pizza liszt kritériuma mindössze annyi, hogy nullás, tehát bl 51-es, ami a hamutartalomra vonatkozik.
(akinek magas, hogy ez mit jelent, nézzen utána)
Ezen belül, hogy a sikértartalom mennyi, nincs meghatározva.
Ezért lehetnek pizzaliszteken belül is óriási eltérések.
Pont ugyanúgy, mint pl. a sima magyar bl55-ös lisztek közti is nagy eltérések lehetnek, amik különösen tészta készítésnél jönnek elő.
De ettől még mindegyik bl55. Tehát sima liszt.
A bl51 meg pizzaliszt. kategóriáján belül ugyanolyan nagy eltérésekkel.
És igen, sok esetben a szemcseméret is nagyobb, egyrészt (pláne kövön sütve!) más textúrát ad végeredményként a picivel nagyobb szemcseméret, másrészt nyújtani se lehet finom liszten a tésztát, mert az túlzottan finom, és inkább letapad tőle a tészta a márványra.
Nyújtani kizárólag rétes liszten lehet, vagy durvább pizza liszten.
Vagy levegőben. De ha márványon (acélon, stb asztalon) van nyújtva, lehetetlen bármi máson kihúzni.
2-es voltam!
Ha valakinek nem tiszta valami, kérdezzen, ezért van az oldal, de totál fogalmatlanul nem kéne okoskodni.
"A pizzalisztet a molnárok 00-ás lisztnek is hívják. Lényeges a különbség a sima finomlisztből (BL55 búzafinomliszt) és a 00-ás pizzalisztből készült tészta között. A nagy gonddal kiválasztott legjobb minőségű búzából EXTRA FINOMRA ŐRÖLT(!) és többször átszitált 00-ás liszttel könnyebb a munka: a tészta rugalmasabb, lazábban gyúrható mert nem ragad, mégis nagyon elasztikus lesz."
"A magyar háziasszonyok által leggyakrabban használt BL55-ös, azaz búzaliszttel szemben a tökéletes pizzaliszt úgynevezett 00-ás liszt, amelyet extra finomra őrölnek, többször átszitálnak."
6-os, ezeket a szövegeket egymásról másolják, az extrafinom jelző pedig a finomlisztre (bl55) ugyanúgy vonatkozik.
A saját linked kiváló bizonyíték erre, elég ránézni a képre, ordít róla, hogy egyáltalán nem valami extrém finomságú liszt.
Meg hát ugye, ki kell próbálni! Meg kell fogni!
Fényképből meg linkből én is tudok 100-at beilleszteni, csak egy pár év alatt én azért felhasználtam ilyenből néhány tonnát, szóval túl sok esélyed nincs arra, hogy 2 linkkel meggyőzz, vagy tőled tanuljak itt meg egy komplett szakmát, úgy, hogy a jelölések jelentéseivel se vagy tisztában.
"A szemcsenagyság nagyban befolyásolja a tészta nyújthatóságát. A finomliszt apróbbra van őrölve, mint a rétesliszt, ezáltal a magban lévő sikér jobban roncsolódik.
(Ezért is lenne óriási hiba túl finomra őrölni, és ezért is keverik itthon sok esetben némi durvább rétes liszttel!)
A lisztet vízzel lazítva majd gyúrva kevésbé tartja meg az erjedés közben keletkező széndioxid buborékokat. Ez persze azonos magokra vonatkozik, mert ahány malom, annyiféle minőséggel találkozhatunk.
A kötőjel utáni szám nem más, mint az un. hamutartalom (korpa) a lisztben. A hamutartalom nem más, mint a héj és a csíra. Ez azt jelenti, hogy egy BL-55-ös lisztben alig maradt valami a magbelsőn kívül, aminek annyira azért ne örüljünk, mivel így a tápanyagok jelentős része elvész.
Nagyon fontos, hogy jó minőséget végy, a 00 jelzés önmagában nem garancia semmire. Én sokat próbáltam, vannak egész silány minőségűek is, ki sem lehetett nyújtani szakadás nélkül. Profi pizzások beváltan használják a 5 Stagioni "Pizza Napoletana" lisztjeit. Energiával, de itthon is elérhető, ezzel nem fogsz mellé! Nem olcsó.
BL-55: Ha jó minőséget találsz, közel lehetsz a 00 lisztekhez, hisz a számok is közel állnak egymáshoz. Mint a 00, a BL-55 lisztek is rendesen vannak finomítva, de picit több korpát tartalmaznak. Vigyázz! A különböző gyártók lisztjei között nagy a szórás! "
"legjobb minőségű búzából EXTRA FINOMRA ŐRÖLT(!) "
Az kb. pont annyit ér, mint ha a 4-es leírta volna valahova, mert "ő úgy gondolja" aztán 1 bolond 100-at csinál.
Pékeket kérdezz meg!
Aztán gyere vissza elnézést kérni.
Kedves 7-es!
Nagyon őszinte leszek hozzád! Engem rohadtul nem érdekel a liszt szemcsenagyságának elemzése pro vagy kontra, kizárólag a kérdésre akartam a Google segítségével válaszolni.
Ellenben annyit bizton állíthatok, hogy a termék csomagolására, vagy a termékismertetőjében nem írhatnak valótlanságot, mert azt a törvény bünteti.
Általában a boltokban sima mezei felhasználók forgolódnak, nem malomipari szakemberek és az ismeretlen termékről a csomagoláson olvasottak alapján tájékozódnak.
Ha arra a lisztre az van írva amit linkeltem, akkor azt kell elfogadni,
ha másfajta lisztre más van írva, akkor meg azt, a döntés a kezedbe, legfeljebb pénzfeldobással választasz a kettő vagy több termék közül.
(6-os voltam)
Kedves 9-es!
Nagyon őszinte leszek hozzád! Te hoztad fel a szemcsenagyság elemzését, nagybetűvel kiemelve a jellemzőket, megerősítve az 1-es, és 4-es helytelen válaszát.
A termék ismertetőben nem írnak valótlanságot, és a termékismertetőben nincs is benne semmi olyan, hogy ez az "extrafinom" egy hangyányival is finomabb lenne egy bl-55-ös lisztnél, vagy ne lenne annál esetleg durvább, és nem egy bf liszthez képest finom a liszt!
"Általában a boltokban"
Igen, de a kérdező nem a boltban forgolódik, hanem itt kérdez! Mert itt nem árufeltöltőkkel találkozik, akik annyit tudnak csinálni, hogy " a csomagoláson olvasottak alapján tájékozódnak".
Hanem ne adj isten, azért kérdez egy ilyen jellegű oldalon, mert releváns választ vár olyantól, aki ért hozzá.
Ott egy link a 7-es válaszomban, el kell olvasni az egészet.
Az nem egy vélemény, meg egy termékismertető félrefordítása, vagy fél mondattal való letudása, hanem objektív tájékoztatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!