Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Csapvíz felforralva miért...

Csapvíz felforralva miért lepedékes?

Figyelt kérdés
Egy réteg képződik a felszínén, és ha összekavarom mindenhol ott vannak ezek a fehér úszó dolgok.
2023. febr. 5. 14:52
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
A vízkeménységet okozó sók egy része forralás hatására kicsapódik.
2023. febr. 5. 14:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

A változó keménységet adó karbonátok (kalcium- magnézium-) a vízben oldott CO2-höz kötöttek.

Forraláskor az CO2 jelentős része távozik, így a hozzá kötött karbonátok kicsapódnak. Ez az a fehér üledék, amit látsz.

Ha sok van, akkor ez nem lepedék, és hártya, hanem lehűlve, a víz alján gyűlik össze. Ezek gyakorlatilag ásványi anyagok.

Nagy valószínűség szerint a környező mészkő hegységek szűrik meg a vizet, a víz közben ásványi anyagokat old ki a kőzetekből. Így kerül a vezeték rendszerbe. Ezek miatt olyan telt, jó ízű a csapvíz , nem olyan üres ízű, mint egy desztillált víz.

2023. febr. 5. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!