Savanyú káposztát lehet így készíteni? Hülyeség?
Azt olvastam, hogy készítéskor jó, ha nyomás alatt van a káposzta, azaz le van súlyozva. Ezen kívül az is fontos hogy ne kapjon sok levegőt. Nekem csak befőttes üvegem van, amiben ha tele rakom, hogy a fedővel nyomjam le, akkor nem marad hely a képződő gázoknak. Ha nem rakom tele, akkor meg nincs lenyomva.
Ötletem, hogy almából (olvastam hogy azt is szoktak néha rakni bele) ilyen hengert/korongot vágok, ami olyan széles, hogy a befőttes üveg száján befér, arra rátekerem a fedőt így az folyamatosan nyomja össze, és egy kis légtér is van oldalt.
Ez mennyire észszerű ötlet? Csinálta már valaki így?
Az is jó, amit az 1-es írt, de az nem hagyományos savanyúkáposzta, hanem kovászos káposzta, ízben hasonló, de nem áll el sokáig.
Viszont én évtizedek óta teszek el hagyományos savanyúkáposztát csavaros tetejü üvegben. Én literes üvegeket használok, nálam ennyi egy fözésnyi, de lehet tetszés szerinti méretet venni.
A káposztát a megszokott módon feldarabolom, kilónként egy teáskanál sólva összegyúrom, és üvegekben jó szorosan benyomkodom, közben füszereket is teszek bele (nekem bors, kömény, babér) régetegenként.
Ha az üveg tele van, általában van annyi lé rajta, hogy ellepje, ha nincs, 1 liter forralt, lehütött vizet 1 evökanál sóval összekeverek és ezzel feltöltöm. A káposzta föle frissentartó fóliát teszek, efölé pedig a csavaros tetöt.
Az egészet egy tálcába állítom és kb egy hétig a konyhában tartom. A tálca azért kell, mert forrás közben kifut valamennyi leve. EZ idö után a fedöt egész szorosra húzom, az üvegeket hüvösre állítom. Egy idö múlva megérik a káposzta, amikor a szine megváltozik, akkor már jó.
Ilyen módon nem tud soha túlpuhulni, túlsavanyodni, tönkremenni.
Nekem az vált be, hogy akkora adagokat teszek egy üvegbe, ami egyszerre - pár nap alatt - elfogy, a megkezdett üveget nem szeretem sokáig tárolni.
Nem kell semmiféle extra súly rá, ha szorosan tetted bele a káposztát, tökéletes lesz.
Az elején is rácsavarom, csak nem húzom szorosra, így a fölösleges lé ki tud szivárogni.
Amikor átteszem a hüvös helyre, akkor húzom meg olyan erösen, ahogy csak lehet.
En foliat nem teszek ra, de nagyjából ugy csinalom mint az előző válaszoló. Ha van egy nagyobb, vastagabb káposzta levelem akkor azt tuszkolom bele a tetejére,hogy lezárja kb. De a tobbi ugyanez.
Rakhatsz melle egyebkent repat is:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!