Miért pont az alaszkai tőkehal terjedt el nálunk mint a klasszikus fehér húsú rántott hal? ebből volt mindig is a legtöbb, vagy olcsón be lehetett szerezni régóta?
Amikor én voltam gyerek, tőkehalat soha nem adtak a menzán, ha volt alkalmanként tengeri hal, az szinte mindig hekk, a rántott hal pedig pontyból készült.
Mostanság azért van kiemelt szerepe a tőkehalnak, mert relatíve olcsó, könnyen beszerezhető, nincsen benne szálka, és az íze is elfogadható de távol áll attól, hogy azt mondjuk rá, hogy általánosan elterjedt.
Abban semmi meglepő nincs, hogy inkább megveszik a fagyasztott tőkehal filét, mint a pontyot, hisz az utóbbi szálkás, drágább, és azt sem lehet mondani, hogy finomabb... de azért halászlevet nem tőkehalból főznek.
Én is mindig a tőkehalat vettem, de aztán kb. 10 éve már szinte használhatatlan. Nem az ízével van baj, hanem az állagával, konkrétan akármilyen finoman is bánok vele, már panírozáskor szétesik (a sütésről nem is beszélve).
A hekk filé (nem a törzs, hanem a filé) szerintem sokkal jobb, mint a tőkehal filé, ugyanúgy szálkátlanítva van, tudom, nem ez volt a kérdés, de nálunk azóta ez a rántott hal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!