Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Vegán embertársaim, azt...

Szabó Ádám2 kérdése:

Vegán embertársaim, azt hiszitek, hogy mások sértegetésével, megszégyenítésével meg lehet jobbítani a világot?

Figyelt kérdés

Van egy régi, közeli ismerősöm (akivel bizalmas kapcsolatban vagyok). A közelmúltban elkezdett vegán életforma szerint élni. Rá akart venni engem is erre. Rendszeresen erről magyaráz másoknak is.

Múltkor azonban kb. a 2.-3. alkalommal, hogy szóbakerült köztünk ez a téma és én figyelmesen hallgattam őt, amikor a sok dologra, amit mondott, elmondtam neki azt, hogy

vannak dolgok, amikben egyetértek vele, de vannak amikben nem. Erre a beszélgetés megváltozott.

Közölte velem ez a vegán ismerősöm, hogy én felelek az állatok megkínzásáért, egy erkölcstelen ember vagyok, és környezetszennyező is.

Utána pedig meghalt a beszélgetés köztünk . . . :S

Hozzá szeretném tenni, hogy egy téma sem fekete-fehér, a vegán téma sem az. A vegán ismerősömnek is vannak jó meglátásai a világról. Ő nem egy idióta ember, a többi vegán sem, és én sem vagyok az.

Utána próbáltam neki elmagyarázni, hogy én azt tapasztaltam az életben, hogy nagyon nehéz úgy meggyőzni valakit egy témáról, hogy türelmetlen vagy vele, sértegeted őt a döntései miatt, és megalázóan beszélsz vele. Szerintem első sorban szeretned kéne a másik, tőled különböző gondolkodású embert, időt tölteni vele. Aztán pedig, ha kedveli amit mondasz, akkor lehet hogy megfogadja a tanácsaidat is, és használja az ötleteidet is.

Ti ezt kedves olvasók, hogy látjátok?

2022. júl. 28. 15:00
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
71%
Én vegán vagyok. Ugyanilyen kérdést ki tudnék írni, csak az idegesítő, erőszakos barát nem vegàn lenne, hanem húsevő. Mindkét "táborban" vannak értelmesek és hülyék is. Nem tudom miért kellene ezt tovább ragozni.
2022. júl. 28. 22:33
 12/20 anonim ***** válasza:
72%
Ezek szerint találkoztál EGY agresszívan viselkedö vegán valakivel, és egyböl általámosító kérdést írsz ki, mintha mindenki, aki vegán, ilyen lenne.
2022. júl. 28. 22:47
 13/20 A kérdező kommentje:

„Anonim 12/12”,

a helyzet sajnos az, és a magával ezzel a problémával is azért foglalkozom, mert sajnos nem egy agresszívan viselkedő vegán személyről van szó, hanem több ilyen stílusban beszélővel találkoztam már. Egyszerűen rosszul esik nekem, és más barátaimnak is ez a stílus. Ezzel a módszerrel az ilyen vegán személyek megsértenek embereket, és nem „hidakat építenek” mások között...

Az az egy agresszíven viselkedő vegán valaki pedig nem csak egy „vegán valaki”..., hanem egy vegán barátom. Aki számomra fontos amellett, hogy más nézetünk van a táplálkozásról, és hogy erről az egy témáról, a vegán témáról normálisan beszélgetni sajnálatos módon nem tudunk.

Biztos vagyok abban, hogy nem az összes vegán viselkedik olyan módon. Nem is írtam egy szóval sem, hogy ti egytől-egyig ilyenek vagytok. Erről nem is írok többet, mert ez egy nyilvánvaló dolog...

2022. júl. 30. 16:41
 14/20 A kérdező kommentje:

Annak viszont örülök, ha ti ellenzitek azt a ti közösségetekben, ha valaki erőszakosan és agresszívan viselkedik a vele egyet nem értő embertársaival.

Az ilyen emberekre kulturáltan szóljatok rá, hogy a viselkedése szélsőséges, és figyeljen jobban társaságban a határokra.

Például én tagja vagyok egy röplabda klubnak. Vannak a társaim között olyan fiúk és lányok, akik baromi sportosan és baromi jól néznek ki. Emellett van aki az egészséges táplálkozást komolyan veszi és nagyon figyel az étrendjére. Példamutatóan egészséges táplálkozik. Azonban, ha egyszer is azt tapasztalnánk, hogy az egyik társunk, bármi miatt, lenézne valakit, beszólogatna neki,

pl. mert nem olyan rohadt jó a külseje mint neki ..., vagy

nem úgy táplálkozik mint ő ...,

akkor mi ott helyben szépen rászólnánk, hogy álljon le, és foglalkozzon inkább magával, mert a viselkedésével sajnos megbánt másokat.

A veszekedéseket szükséges kerülni, mert nem vezetnek semmi jóra...

2022. júl. 30. 16:54
 15/20 A kérdező kommentje:
„10/14 anonim”, köszönöm szépen. Értem. :)
2022. júl. 30. 17:38
 16/20 anonim ***** válasza:
71%

Ez nem vegán-specifikus. Engem azért szekíroznak a rokonaim, mert nem eszem meg a csirke bőrét, ami ráadásul egészségtelen, és habosra töltöm a SAJÁT söröm.

Ez abszolút személyfüggő. Ugyanezt olvashatod a öltözködés/szokások rovatban a melltartó viselésről.

2022. júl. 31. 08:02
 17/20 anonim ***** válasza:
80%
Sajnos - mondom ezt vegánként - igaza van a kérdezőnek. Sokan úgy viselkednek, mintha szektában lennének, pedig csak arról van szó, ki mit szeret vagy nem szeret enni. Én például undorodom a hústól, ezért nem eszem. A húsevőket viszont nemhogy tiszteletben tartom, de meggyőzni sem akarom. Cserébe persze elvárom ugyanezt, amit - hadd tegyem hozzá - én is ritkán kapok meg a húsevők részéről.
2022. aug. 18. 01:07
 18/20 CsakAKommenteketJöttemOlvasni ***** válasza:
100%

Szerintem nem kéne letarolni a másikat, csak mert a tiedtől eltérő véleménye van. Én se szeretem a megszállott vegánokat, sem a megszállott vallásosokat vagy bárkit, akinek egy másik nézőpont véleménye az egyik fülén be, a másikon meg ki...

Ja, egyébként én is állatmentes életmódot folytatok amennyire lehet:)

2022. aug. 19. 20:20
 19/20 anonim ***** válasza:
85%
Semmiféle megszállottság nem jó, ezzel én is így vagyok. Én amondó vagyok, mindegy milyen életmódot folytatsz, de másokra ez nem tartozik. Lehet mini-influenszerkedni közvetlen környezetben, hogy milyen jó dolgokat csinálsz életedben, de kritizálni másokat, amiért valamit rosszul csinálnak szerinted, elég szánalmas. Sajnalom, ha valaki magára ismer. A veganizmust nagyon el lehet ám tolni, amire mindig oda kellene figyelni az a teljes értékű növenyi étrend és ez nem könnyű dolog. Láttam én olyan vegán családot, ahol a 3 gyerek mind betegnek nézett ki, nem hiszem el,hogy ők ezt jól csinálták, mert egy egészséges gyereknek normális a BMI-je, nem csontsovány sötét karikákkal a szeme alatt és olyan sápadt bőrrel, amiről lerí, hogy nem figyelnek a vasbevitelre, vérszegények lehettek a kicsik, de ki vagyok en, hogy ítélkezzem. Én jelenleg még mindent is eszem, méghozzá odafigyelve, mégsem tudok fogyni, mégsem nézek ki feltetlen egészségesnek mert én is vérszegény vagyok, és rohadtul elszégyelltem magam, amiért olyan gonosz dolgokat aggattam a fejemben arra a családra. De sajnos sok rossz tapasztalatom volt gyógyszerellenes szülőkkel is, akik gyerekei gimiben is 3 heteket voltak otthon olyan megfázásokkal, amiket egy mezei antibiotikum is kiüt egy hét alatt. Mert ha arcüreg-tüdőgyulladássá fajul, akkor aztán kellettek a sokkoló gyógyszerek, probiotikum fogalma nem létezik mondjuk és a gyerek meg pusztul el, nem baj az. Jó lesz rá a homepátiás bogyi... nekem egy idő után ilyenek sem segítettek, szedhettem a depimre gyógyszert. Van, amikor tudni kell feladni a szélsőséges hülységeket. Ezek a fiatalok leválva a szüleikről full normális emberek lettek, akikre büszke vagyok!
2022. aug. 20. 00:15
 20/20 A kérdező kommentje:

17-esnek üzenet:

Én pedig sajnálom azt, hogy vegánként húsevőkkel rossz élményeid voltak. Nem helyes az, ha arrogánsan viselkednek veled.

18-asnak, meg úgy amúgy is reagálva:

Vigyázni kell a szélsőségekkel, és a fanatizmussal! Akár táplálkozással, sporttal, vallással vagy politikával kapcsolatos fanatizmusról beszélünk. Ha valamiben testileg vagy lelkileg túlzásba esik az ember, vagy már egyenesen káros, amit csinál, akkor nagyon át kell gondolnia az embernek, hogy mit művel éppen, és miben van. Meg hogy hosszú távon mi lesz még abból . . .

19-esnek reagálás:

Köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat!

Baromi érdekes. Hát sokféle család van sajnos, az biztos...

2022. szept. 28. 02:24
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!