Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mi volt az oka hogy kb 20 éve...

Mi volt az oka hogy kb 20 éve le cserélték az üveg palackokat PET palackokra?

Figyelt kérdés

Ma már szinte nem is kapni üdítőt üvegben, míg 20-25 éve még azért voltak, akkor kezdtek elterjedni a PET palackok.

Miért cserélték le mikor a PET sokkal károsabb a természetre és az emberekre?

2022. jún. 19. 13:10
1 2
 11/18 Japán Gulyás ***** válasza:
100%
Ki lehet számolni, hogy egységnyi műanyagra és egy egységnyi üvegre mekkora környezetterhelés jut. A műanyag palack ott nyer, hogy sokkal könnyebb és ma már minimális falvastagsággal gyártható, így 1 kg műanyagból tudsz 100 palackot gyártani, míg 1 kg üvegből csak 10-et. Az sem feltétlen igaz, hogy károsabb, mert bár nehezen (vagy egyáltalán nem) újrahasznosítható, az üveg újrafeldolgozás baromi kényes, veszélyes és energiaigényes technológia, ráadásul az üvegporral dolgozók fokozott egészségkárosodásnak vannak kitéve.
2022. jún. 19. 14:44
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
11. De az üveget mért kellene újragyártani? Visszaviszed, kimossák, újratöltik.
2022. jún. 19. 14:49
 13/18 Japán Gulyás ***** válasza:
74%

#12:Ja, nyilván tök reális, hogy a mai fogyasztási szintek mellett majd ráérnek az egyesével visszavitt üvegeket kimosni meg újratölteni, egy hatalmas pazarlás, az egész üvegvisszaváltás kész ráfizetés. Nagykereskedelmi láncban még úgy ahogy működik, de kiskerben felejtsd el.

De az üveget ettől függetlenül így is úgy is újra kell gyártani, hiszen törékeny, a leghatékonyabb rendszerben is legfeljebb 10-20 cserét él meg egy üvegpalack - a rekeszeléssel lehet javítani az élettartamát, de hát ugye a rekesz is mi? Úgy van, műanyag...

2022. jún. 19. 14:58
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
13. Értem amit mondasz, de szerintem a mostani rendszer sem fentartható fenn hosszútávon. Igen, tudom hogy a rekesz is műanyag, de mégis többször használható mint egy PET palack.
2022. jún. 19. 15:06
 15/18 anonim ***** válasza:
89%

#13 számítások szerint átlagos 2-3 újrahasználat esetén már gazdaságosabb a visszaváltós rendszer.

"Ja, nyilván tök reális, hogy a mai fogyasztási szintek mellett majd ráérnek az egyesével visszavitt üvegeket kimosni meg újratölteni"

Ezt értelmezni sem tudom. Szerinted kézzel mossák el az üvegeket egy csapnál? Majd kézzel töltögetik újra? Vagy hogy képzeled ezt el? Mert nagyon úgy tűnik fogalmad sincs az egészről.

2022. jún. 19. 15:10
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

#4, tesco

Sör és gyümölcsbor van benne, csatosüveg

Vagy kb bárhol lehet üveg vizespalackot venni

2022. jún. 19. 15:53
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
Németországban rengeteg terméket mai is üvegbe töltenek és vissza válthatók sőt lassan nem lesz olyan üveg vagy műanyag palack amit nem lehet vissza váltani.
2022. jún. 19. 16:55
 18/18 anonim ***** válasza:
75%
#4 rekesz sörösüveg normál árában van italdiszkontoknál, de szerintem boltokban is érdemes érdeklődni, főleg ahol a tulaj is ott nyomja. Lezárót és kupakor kapsz sörfőzőboltokban. Elmosni a full drót üvegmosót fúróba vagy behajtóba fogva érdemes. Olcsó és kényelmes megoldás, igaz, csak félliteres.
2022. jún. 19. 18:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!