Banánhéjat bele szabad tenni a komposztálóba?
Biztos azért kérdezted meg ezt, mert te is hallottál dolgokat, hogy ne tegyük. Méghozzá ezt: a boltban vett banánhéj nagyon sokat utazik, amíg Magyarországra és a boltok polcaira ér, épp ezért a héját a gyors romlás ellen vegyszerekkel kezelik. Ezért nem ajánlják, hogy a komposztodra dobd, ugyanígy minden más déligyümölcs héját sem. A bio gyümölcsök ez alól kivételt jelentenek, azok elvileg nem láttak vegyszert.
Nyilván ez nem tőlem, tapasztalatból származó információ, de amikor a komposztálásról olvastam, ez volt az első dolgok egyike, amit a fejembe sulykoltak. Annyit nem ad a komposzthoz egy-két banánhéj pluszban szerintem, hogy ezek után még esetlegesen vegyszerrel szennyezd a kész komposztot.
Ezt találtam a neten, a Nébih válasza a tartósságot elnyújtó módszerekről déli gyümölcsök esetén: [link]
Sajnos a boltban nem írják rá a banánra, hogy annál melyiket használták, de ezek szerint ilyen is előfordulhat:
– Fertőtlenítő lemosás: a gyümölcs felületéről el kell távolítani a szennyeződéseket, gombaspórákat, forró vízzel és/vagy szódabikarbónás, timsós vagy klóros vizes áztatással. (KLÓR!!!)
– Gombaölő szeres kezelés: kifejezetten erre a célra engedélyezett gombaölő szerekkel kezelik a gyümölcs felületét (héját), a banán és a citrusok esetében szinte mindig, de az avokádónál és a mangónál is gyakori pl. imazalil, thiabendazol, orthofenilfenol stb.
Szóval ez azért nem olyan, mint amikor a kertedben lenyírt füvet vagy a fádon megérett gyümölcs héját, csumáját a komposztra dobod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!