Mi a véleményetek arról aki azt hangoztatja hogy a Lejárt szavatosságú ételeket simán meg lehet enni?
Én nem hangoztatom, csak megeszem, ha nincs baja :-)
Lejárt =/= romlott!
Az a véleményem, hogy valószínűleg felnőtt ember, aki képes ízre és szagra megallapitani hohy az adott élelmiszer romlott e. Ez fontosabb, mint a dátum. Attol ugyanis, hogy adott termék szavatossági ideje még nem járt le, simán lehet romlott, és simán lehet még tökéletes attól, hogy lejárt.
Anno vendéglátó suliba jártam és mi tanultuk hogyan lehet kiszámolni a valódi lejárati időt. Adott elelmiszercsoport adott idővel. Már nem emlékszem az időkre, de úgy kell elképzelni, hogy pl tej a lejárat után még 1 napig, kenyér 2 napig, szárazáru 1 hónapig, stb jó. A lejárati idő egy biztonsági mutató, a gyártó addig vállal adott termékre felelősséget.
A lejárat csak azt jelzi, hogy a boltok maximum addig árulhatják.
Ha otthon valaki megissza az egy napja lejárt tejet nem gáz.
Mondjuk nekem nem éri meg az a 200 Ftos tej a kockázatot.
Alapvetően ez csak egy dátum, ami azt jelöli, hogy a gyártó meddig vállal garanciát arra, hogy változatlan minőségű a termék. Nem rosszabb az íze, állaga, stb. mint csomagoláskor.
Ezt elég nagy ráhagyással állapítják meg a cégek, szóval ha rendesen volt tárolva, akkor az eltarthatóságra nyugodtan lehet még 10-30 %-ot rászámolni.
Fontos dolog, hogy ez elsősorban a tartósabb élelmiszerek a minőségmegőrzési idejére vonatkozik, és nem keverendő össze a romlandó ételek fogyaszthatósági idejével, azt szigorúbban érdemes figyelni, betartani. De mindegyik esetben fontos az, hogy a dátum bontatlan csomagolásra vonatkozik.
Szerintem egyébként sokkal találóbba és szerencsésebb az angol elnevezése a dátumnak: "best before". Persze nem eszünk romlott ételeket, de csak azért, mert a gyárban megállapították, hogy 1000-ből átlagosan 1 megromlik a gyártási nap után x nappal, majd innentől ráírják az x-1 napot minőségmegőrzési időnek, ezért nem fogom kidobni az x. napon szemrevételezés nélkül a terméket. 1000-ből 990-nek az x+5 napon sincs semmi baja.
Otthon én vagyok a konyhamalac.
Ami rövid szav idős vagy lejárt tolhák nekem.
Szerinted a nagy cégek kockáztatnának azzal, hogy olyan a szavatossági idő, hogy akkor mér tuti rossz a kaja? Elfelejeted megnézni, aztán belehalsz? Ugyanmár.
Sikerült romlott tejet innom már. Hidd el, ha az, akkor nincs kérdésed. Tudni fogod.
Tudom, tudom, a cégeket a pénz érdekli. De hosszú távon ők járnának rosszul, ha rakásra halnánk a kajáiktól, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!