Gyerekkorom óta utálom az összes zöldséget, gyümölcsöt, nem tudom mi van velem. Hogyan tudnám megszeretni? Van olyan aki régen utálta de most már rendszeresen eszi és szereti is?
Megeszem ha nagyon muszáj, de nincs olyan h "most eszem egy almát" soha, nem jut eszembe h egyek. Sok gyümölcsöt kifejezetten nem szeretek, pl. banán, barack..
A zöldségekkel még rosszabb a helyzet, inkább kipiszkálom a kajából, de pl. hamburgerben ha van akkor megeszem, bár jobb ha nem lenne benne.
Az ilyen savanyúságoktól, meg a karalábé és hasonlóktól szabályosan öklendeznem kell.
Hozzá vagy szokva valószínűleg a sós, feldolgozott ételekhez. Ha ezekről leszoksz lassan, akkor jobban kívánnád a normális ételeket.
Amúgy bele lehet csempészni a zöldségeket az ételekbe úgy, hogy ne érződjön.
Én is így voltam vele gyerekként, tiniként. Most meg vega vagyok. Bár megjegyzem a savanyúságot a mai napig nem tudom megenni én sem. Egyszerűen a savanyú íz nem megy.
Nagyon sok étel volt, amiről gyerekként kijelentettem, hogy én azt nem szeretem, aztán berögzült és csak mikor felnőttként megkósoltam akkor jöttem rá, hogy nem is emlékszem miért is gondoltam én azt, hogy ezt nem szeretem. Nem is emlékeztem már az ízére se.
Nekem nagyon sokat segített, hogy elkezdtem magamra főzni és rájöttem, hogy bizonyos zöldségeket pl csak abban a formában nem szeretem, ahogy édesanyám csinálja, egyébként meg tök finom. Nem szeretem pl a céklát, mint savanyúságot, de kiderült, hogy tepsiben megsütve, salátákba nyersen, sütve imádom. Nem szerettem a sütő tököt simán szétsütve, ahogy a legtöbb ember eszi, de levesben, püréként, tészta szószként, sütikben valami isteni. Utáltam a kelkáposzta főzeléket, de kiderült, hogy a kelkáposzta töltött káposztaként vagy levesben is isteni. Utáltam a gyrosban a zöldséget, aztán rájöttem, hogy valójában csak a paradicsomot utálom és anélkül is lehet kérni, na akkor jöttem rá, hogy simán csak az a reszelt saláta, hagyma, uborka mennyire jó kis saláta cucc benne. Azóta magába is simán megeszem ezeket a zöldségeket. Emiatt kezdtem el salátát enni. Mindig utáltam a savanyú, ecetes..stb öntetek miatt az összes salátát. Rájöttem, hogy magamnak viszont nem kell rárakni, bőven elég egy kis oliva olaj, vagy sós, borsos joghurt rá nekem..
Gyerek fejjel sokan utaljak a tokfozeleket ... erdekes modon felnott fejjel viszont mar legtobben megeszik.
Az etelek izet meg lehet szokni, vagyis az izles tanulhato ... az izek elfogadasa es el nem fogadasa memoria kerdese, ha nem probalgatod, soha nem fogod megszokni az izet.
Egyetlen tanacs van: Ne a szemeddel egyel! Ne turkalj ki a kajabol semmit, edd meg ugy ahogy van. Etkezes utan allapitsd meg, hogy finom volt-e ... ne elore szedd ki belole a nemtetszo dolgokat.
Hasabra vagott nyersen is fogyaszthato zoldsegek, valami isteni martogatos trutyival ... nem lehet nem szeretni :)
Talan ha elakarod venni a zoldsegek izet, akkor a martogatost durvabban kell izesiteni!
#8: igen-igen! :-)
Akár uborka, akár karalábé, vagy répa, szárzeller, paprika, stb. stb. - egy jó kis fokhagymás-gorgonzolás-tejfölös mártogatóssal ISTENI!
Nem lehet abbahagyni! :)
Próbáld ki többféle módon elkészítve és más-más füszerekkel ízesítve - mindenkinek meg lehet találni azt, ahogy neki is tetszik.
A magyar konyhában megszokott agyonfözés gyakorlatilag mindennek elveszi az ízét meg az állagát, nem csoda, ha sokan nem szeretik úgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!