Pezseg az őszibarack befőtt. Miért?
A celofán a gond, a csavaros tetö alá nem szabadna tenni, mert emiatt nem zár rendesen a fedél.
A nátriumbenzoát meg teljesen fölösleges vegyszer csak semmit nem ér, ha valami egyébként nem stimmel, ha meg minden rendben, akkor anélkül is tökéletesen eláll.
Ami még emelett lehet gond, ha a barackok túlságosan sokat lettek permetezve/mütrágyázva a növekedés során, szedés elött esöt kaptak.
Vagy az üvegeket nem megfelelöen kezelted - pl a sterilizásás után eltörölgetted.
Általában szennyeződés. Vagy az üveg, vagy a barack nem volt tiszta.
Vagy levegőt kapott. Nem lett rendesen lezárva, vagy nem elég időt lett dunsztolva. Vagy túl hamar ki lett belőle véve.
Én a celofánt enyhe szódabikás vízbe szoktam mártani.
Az üveget és a tetőt alaposan kiforralom vízben. Csipesszel emelem ki, s ráteszem egy tiszta, 90%-ban mosott vászonra. Lecsurgatom.
A tetőhöz nem nyúlok kézzel, csak, mikor rátettem a teljesen teli üveg
szájára és egy tiszta konyharuha segítségével lezárom. Fejre állítom, hogy ha mégis maradt némi buborék, az menjen keresztül a forró gyümölcsön, és csírátlanítsa.
Soha nem teszek semmiféle tartósítószert a befőttjeimbe,
savanyúságaimba. Mindent azonnal száraz dunsztba teszek, újságpapírba csomagolva, majd vastag plédekbe. Van, mikor 3-4 napig dunsztolódik, szép lassan.
Nem érdemes celofánra plusz tetőt csavarni, mert csavarás közben elmozdulhat alatta a celofán.
Dupla celofánnal szoktam lezárni, mint írtam, azt a felét, amelyiket az üveg szájára helyezem, enyhe szódabikás vízbe mártom bele.
Minek a celofán? Soha életemben nem raktam a kupak alá,nem is pezseg a barack..
Szerintem az lesz a gond sajnos, ha a sterilizalas és a dunsztolás oké volt.
"Megkisérelnéd ezt az állitásodat megmagyarázni, érthetövé tenni? Köszönöm!!!"
Elvileg ilyen esetben a gyümölcs gyorsabban/nagyobbra nö, a sejtjei ezért lazább szerkezetüek, kevésbé ellenállóak az esetleges kórokozókkal szemben.
De emellett sok éves tapasztalat is, ami vegyszerek nélkül nött, azok a gyümölcsök ugyan kisebbek, de tartósabban, a szép nagyok meg, amiket kezeltek, sokkal hamarébb kezdenek romlani.
Ettöl függetlenül nem kötelezö egyetérteni ezzel, csak mint lehetséges okot említettem meg.
Én akkor jártam így, ha nem volt elég forró a befőtt a száraz-dunsztba tevés előtt. Vettem végül egy befőző automatát, hogy rendesen ki dunsztolhassam az eltett dolgokat. És mindig leselejtezem a kétes tetőket. Csak makulátlanokat használok. Egy fedő 15 Ft körül van, egy üveg befőtt meg félezer körüli érték. Nem éri meg kockáztatni :-)
Mióta átálltam erre a módszerre nem romlott meg semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!