A csoki miért finom?
A csokit egyáltalán nem a cukor miatt érezzük finomnak.
Többféle ízanyagot is tartalmaz, melyek miatt a szerotonin és egy sor hormon termelése beindul. Ez a kábszerekhez hasonlóan euforisztikus érzést okoz, csak azzal ellentétben nem vált ki feltétlen függőséget, jótékony hatást fejt ki a szervezetre, illetve (normális fogyasztás mellett) nincs ismert káros mellékhatása.
A cukor persze erősíti hatását egyrészt ízt fokozó jellege miatt, másrészt ahogy előttem írta valaki: energiát ad, amit agyunk a csoki fogyasztáshoz, mint tapasztalathoz hozzáköt. Azaz nemcsak eufória, hanem egyben gyorsan felszívódó energiaforrás.
Mindezek mellett azt is megfigyelték, hogy kifejezetten az étcsoki/keserű csoki (viszont érdekes módon a legtöbbször édesebb, cukrosabb tejcsoki nem) jelentősen fokozza az agytevékenységet. Gyorsabban és hatékonyabban gondolkodunk, jobban tudunk emlékeket visszakeresni ilyenkor. Vizsgák előtt pl. ezért szokás fekete csokit majszolgatni - szó szerint meghozza a gondolatokat... :)
Van számos további jótékony hatása is a csokinak, pontosabban a kakaóbabban lévő anyagoknak. Kis olvasnivaló:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!