Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hány darab ősi magyar szőlőfaj...

Hány darab ősi magyar szőlőfajtát ismertek?

Figyelt kérdés

Ha tudtok az általam felsoroltak közül, többet, azt osszátok meg.

Régóta kutatom, keresem a borral kapcsolatos dolgokat, van elég sok 19. számlám meg hasonlók, adás vételi szerződések,...st amik borral kapcsolatosak. És persze régi rengeted fotóm, amik szüretben, feldolgozáskor készültek, majd szerkszteni akarok egy könyvet erről.

Na akkor lássuk a szőlőfajtákat:

furmint, a sárfehér, a dömjén, a polyhos, a fehér kadarka, a sombajor, a fekete poshadt cigányszőlő, a piros bakator, az erdei bakator és a beregi rózsás. És ez csak így első blikkre.



2019. júl. 22. 15:16
 1/7 anonim ***** válasza:
74%
Én ilyen szinten nem értek hozzá, de a szőlő a Kárpát medencében nem őshonos, a rómaiak telepítették be, aztán a sváb, francia, olasz, stb. betelepülők hozták magukkal a saját fajtáikat. Ilyen értelemben "ősi magyar" szőlőfajta nincs.
2019. júl. 22. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
22%
Rizling, saszla, kövidinka, otello
2019. júl. 22. 16:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
78%

Ösi magyar szölöfajta nem létezik, mert az sem az ösmagyarok élöhelyén, sem a Kárpátmedencében nem öshonos.

Mindegyik szölöfajtát úgy hozták be különbözö nyugati nemzetek, és terjesztették el itt.

2019. júl. 22. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
90%

Az autochton szó görög eredetű, melynek jelentése „földből született”, vagyis ősi, eredeti, helyben keletkezett, és keletkezési helyén is maradt, tehát őshonos. Ezeket a hazánkban őshonos, illetve a Kárpát-medencében született és több száz éve honos fajtákat nevezzük más néven hungarikum szőlőfajtáknak.

Nem csupán azokat a fajtákat tekintjük hungarikum szőlőfajtáknak, amelyek kizárólag csak nálunk teremnek, hanem például azokat a magyar nemesítésű fajtákat is, amelyeknek „szülei” között akár világfajták is lehetnek, amelyeknek az eredete bár bizonytalan, de a magyar szőlő- és borkultúra több évszázados hagyományainak szerves részét képezik.

A Kárpát-medencében őshonos, régi magyar borszőlő fajták az Arany Sárfehér, a Budai zöld, a Csomorika, az Ezerjó, a Fehér Gohér, a Furmint, a Hárslevelű, a Juhfark, a Kövidinka, a Kéknyelű, a Királyleányka, a Leányka, a Pozsonyi Fehér, Bakator, mézes fehér, kadarka, szerémi zöld, és a kékszőlők közül a Csókaszőlő és a vadfekete.

2019. júl. 22. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
0%
Az ősmagyarok készítettek bort.
2019. júl. 23. 18:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
53%

"Az ősmagyarok készítettek bort."


Ja! Lótejből, és kumisznak hívták.

2019. júl. 24. 06:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

A fehér kadarka nem szőlőfajta, hanem olyan kadarka amit csak rövid ideig hagytak ázni a héjon, így nem oldódott ki belőle a színanyag, ettől fehér a színe.

Ha könyvet szeretnél róla írni, akkor a kutatómunkához szerintem nem ez a legmegfelelőbb fórum...

2019. aug. 6. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!