Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan tudnám meginni a bort?

Hogyan tudnám meginni a bort?

Figyelt kérdés
Sajnos az összes bort keserűnek, savanyúnak érzem. Hiába vettem extra édeset, rozét, málnabort. Egyiket sem tudtam meginni. Létezik olyan bor ami nem annyira bor izű?
2019. máj. 26. 07:36
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Vodka kivétel minden pia felöntve már nem az igazi! De most komolyan: ha nem ízlik, akkor mégis miért akarsz mindenáron bort inni??? Bőven van másfajta pia is, egy csomó létezik! Ha esetleg a családodnak borászata van és azért, hát fogadd el Te is meg Ők is, hogy Te kivétel vagy, és nem szereted a bort, semmit sem szabad erőltetni!
2019. máj. 27. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 anonim ***** válasza:

Azért nem ízlik a bor, mert nyilván asztali (alacsony minőségű) lőréket iszol. Minél finomabb a bor minősége, annál kevésbé érződik az a jellegzetes "kesernyés-savanykás" íz, egyrészt, mert a jó minőségű borok aromaanyag- és alkoholtartalma is jóval magasabb, mint egy átlag asztali boré, másrészt az alkohol kiiktatja az érzékelésért felelős idegeket (pl. az ízlelőbimbóknál), harmadrészt olyan hormonokat szabadít fel az agyban (pl. dopamin) ami miatt megfeledkezünk a kellemetlen tényezőkről. Az igazi jó borok kivétel nélkül szárazak (kivételesen olyan esetben, mint az aszú), ugyanis az édes borokat általában utólag édesítik szőlőmusttal vagy sima cukorral. Azonban az ilyen borok mindig silány minőségűek, és a rossz ízt próbálják meg elnyomni az édességgel.


Tisztelt kérdező: ha valóban bort akarsz inni, viszont nem futja jobbfajtákra, ugyanakkor "édesszájú" is vagy (azaz nem bírod nagyon a keserű és savanyú ízeket), akkor javaslom a "maci fröccsöt" - nyáron jéggel. (A macifröccs a 80-as években volt igazán kedvelt ital, amikor a nem túl jó minőségű borral készült fröccsöket feljavították egy kis málnaszörppel.) Ha csak az a cél, hogy be akarsz állni mint a gerely, akkor mindenféleképp próbáld ki (de csak mértékkel azért). 😉

2019. máj. 31. 15:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 anonim ***** válasza:

# 12

Amúgy van még valami, amit elfelejtettem leírni. A bortól (vagy bármilyen más italtól) való "beállás" nem feltétlenül mindig az alkohol függvénye. Mondtam hogy az alkohol boldogsághormont szabadít föl az agyban. De ez a hormon fölszabadulhat pl. egy kellemes íztől vagy aromától is. Az alkohol ebben az esetben az élményt csak hatványozza. Ilyesmit fogsz tapasztalni, ha pl. Tokaji Aszút, vagy jobb minőségű francia, olasz vagy spanyol bort kóstolsz.

Amúgy máshogy tompulsz el a töménytől és megint máshogy a bortól. A töménynél - whisky, vodka, pálesz stb. - a nevében is benne van hogy "tömény alkohol", ergó egyből kiiktatja az érzékelős idegeket. Viszont a bor szépen, fokozatosan fejti ki a hatását. A töménytől begerjedsz, a bortól lehiggadsz - azaz ha sok töményt iszol egyszerre, attól csak felfokozottabb idegállapotban leszel az alap állapothoz viszonyítva. A bor viszont inkább eltompít (persze ha jó bort iszol) és csak fokozatosan visz át egyik érzelmi állapotból a másikba - ami az esetek többségében mindig derült és kedélyes idegállapotot jelent, hacsak nem súlyos bánatra és depresszióra issza az ember a bort, ami a legnagyobb hiba! (Nem véletlenül istenítették a bort annó a görögök vagy a rómaiak úgy, hogy még saját istent is hozzárendeltek, pl.: Dionüszosz vagy Bacchus.)

2019. máj. 31. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!