Létezik-e olyan fajta sör - akár valami régi fajta - amit nem kell 100 C-ra hevíteni készítéskor?
Tudomásom szerint nincs olyan modern sörfajta, aminél a végén ne forralnák fel a sörlét (vagy ha esetleg nem is forralják, akkor nyomás alatt 100 fokra melegítik), de meg lehet csinálni nélküle is.
történelmileg nagyon gyakori volt a "raw ale" (főleg amikor a fémfazekak még túl drágák voltak), és egyesek ma is kísérleteznek vele.
Itt egy részletes kísérletről is olvashatsz, recepttel és ereményekkel:
ma 15:27
A sörfőzésnek a neve ellenére nem a forralás a lényege (hacsak nem fertőző vízből főzöd...), hanem az, hogy a sörlét kb. másfél óráig az elcukrosító enzimek működési hőmérséklete(i)n tartják, ami bőven 100 fok alatt van. Ez az érdemi része a „főzésnek”.
A sör készítéséhez nem értek, így nem tudom, hogy mekkora része a főzésnek, konkrét válasz-e a kérdésre, de például a Borsodi Jeges címkéjén/dobozán az szerepel: "Jéghidegen szűrt világos sör".
És szerintem a Borsodi Tüzes-nél sincs akkora hőmérséklet, mert lassú tűzön főzik! :/
Az elcukrosítás valóban nem 100 fokon történik (ez a hőfok el is pusztítja az amiláz enzimeket), viszont a komlóforralás igen.
De a 100 fok miért érdekes?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!