Sör vagy a bor butít jobban?
Nem igaz, kis mértékben is káros mindkettő, de csak kis mértékben... Minden létező méreg esetében van olyan határ, amit még viszonylag jól semlegesít a szervezet. Egyéntől függ, hogy mennyire érzékeny az etilalkohol nevű sejt- és idegméregre, ami a lényege az alkoholos italoknak.
Az egyik dolog: a borban átlagban kétszer annyi alkohol van, mint a sörben. A folyadékfogyasztás egy bizonyos határ felett már nem esik jól, emiatt alapból kevesebb etanol kerül a sörfogyasztó szervezetébe.
A másik: a bor szőlőből készül, ugye. A szőlő pektint tartalmaz, amiből erjedés során metilalkohol lesz, ami az etilalkoholnál sokkal mérgezőbb.
Nem csak a "noha"-borban van ilyen, hanem mindegyikben. Különböző adatokat lehet találni a neten, pl.:
a fehérborok metilalkohol-tartalma 30 – 120 mg/l,
a vörösboroké 40 – 200 mg/l,
a direkttermőké 40 – 300 mg/l.
Ez önmagában még nem sokat jelent, de a gyakori fogyasztás fokozott kockázatot jelent. Megint csak egyénileg változó mértékben.
A sör esetében viszont csak a készítéskor előforduló hibák miatt van plusz rizikófaktor.
Nincsenek erről tudományos vagy statisztikai eredmények, csak találgatni lehet, azt is elég gyenge alapokon.
Minden erjesztett italban jelentős mennyiségű, többnyire enyhén mérgező erjedési kongener van, melyek közül egyáltalán nem biztos, hogy az a kb. 100 mg/L metanol lesz a legnagyobb rizikófaktor. A pálinkában (alkoholtartalomhoz viszonyítva is!) ennél jóval több metanol szokott lenni, a vodkában (beleértve a kommerszt is) pedig kb. 0, mégsincsenek látványos nagyságrendbeli eltérések az alkoholisták között aszerint, hogy mit isznak.
Szvsz. sörnél-bornál ebből a szempontból sokkal többet számít a minőségük, mint az, hogy hogy sör vagy bor. A legolcsóbbakból a bor lehet a rosszabb, mert az valszeg hulladék szőlőből készül.
Az alkoholisták agyzsugorát egyébként nem közvetlenül okozza az alkohol, hanem a tőle fellépő B1-vitaminhiány által.
Az is lehet, hogy a kizárólag sörivó alkoholista nem fog annyi alkoholt bevinni, mint a borivó, de az a helyzet, hogy valamirevaló alkoholfüggő számára nincs lehetetlen, akkor is jólesik, ha nem esik jól. Ha tartani akarja a "nem vagyok alkoholista, csak sört iszok" imázst, akkor le fog menni, aminek le kell menni.
Tökmindegy. Igazából az alkohol nem is pusztítja az agysejteket, csak egy ingerületátvivő hormont blokkol, ami történetesen a memóriáért (innen van a "filmszakadás", gyakorlatilag blokkolva az agyad csak olvasás üzemmódban van, nem is rögzíted a veled történteket, ezért nem emlékszel rá), valamint a tanult viselkedésért, gátlásokért felel (ezért viselkedsz tökrészegen úgy, eltúlzott érzelmi alapon, mint egy hároméves ovis).
A "butító" hatás leginkább onnan ered, mint bármilyen kábítószer esetén. Sajnos az etil-alkohol (legyen bármilyen piában) is egy tudatmódosító (kábító)szer, és ugyanúgy addikciót okoz. Idővel onnan érkezik meg a butulás, hogy gyakorlatilag az egész kib**zott életed körülötte fog forogni, semmi és senki nem érdekel már a világon, csak az, hogy megkapd a napi alkoholadagodat, akkor is ha ezzel elszigetelődsz mindenkitől, nem tudsz semmit senkiről, semmiről, és akár bűncselekményt is elkövetsz érte (jellemzően pénz híján megpróbálnak alkoholt lopni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!