Pálinkára népegészségügyi termékadó? Hogy is van ez, ki fizeti?
Amiről beszélnek, hogy januártól lesz... hogy is lesz pontosan? Ki és hol fogja ezt megfizetni?
Csak a kereskedőknél jelenik ez meg, pl kocsmárosok, pálinkát értékesítő üzletek...? Vagy már a főzés után kell fizetni?
Az érdekel igazán, ha nekem csak van sok gyümölcsöm, cefrém, és mint bérfőzető kifőzetem magamnak rendes pálinkafőzdében, de a pálinka csak a magamé marad, elfogyasztjuk családban, és nem értékesítjük tovább (amit nem is szabad amúgy se), akkor nekem mint bérfőzető is kell majd ezt az újabb adót fizetnem vagy sem???
A NETÁt a kereskedelmi forgalomba került italokra vetik ki, a házi és bérfőzetett pálinkához nincs köze.
ma 09:38
Tényleg az volt a cél, hogy a magyar minőségi italokat olcsóbbá tegyék a kommersz és a külföldi itallal szemben (ti. itthon nem igazán készül más minőségi töményszesz, mint keserűlikőr és pálinka), de mivel ezzel gyakorlatilag megvámoltuk (!) az EU-importot, ezért EU-szinten eltöröltették ezt a különbségtételt.
(Egyébként 2017-ben nem a keserűlikőrök NETA-mentességét szüntették meg, csak szigorították, hogy mit lehet gyógynövényes ital címén kimenteni a NETA alól. Azelőtt minden sz*rt NETA-mentessé tettek egy kis gyógynövény hozzáadásával, olcsó vodkát, brandyt, rumot, stb.)
ma 18:55
Az nem titkolt cél volt, hogy az olcsó magyar italokat is megsarcolják. (Illetve pontosabban a kommerszt, de azt törvényileg nem lehet elhatárolni, már korábban próbálták.) A Hubertus pl. már az elején se volt NETA-mentes, mert hiába gyógynövénylikőr, (részben vagy egészben) előregyártott kivonatokból készül, ami hozzáadott aromát jelent, azzal pedig automatikusan NETA-köteles.
Olvastam a 2017-es szabályozás szövegét, semmi olyan nem volt benne, amitől az Unicum akkor elvesztette volna a NETA-mentességét (illetve elég gáz lenne az Unicumra nézve, ha nem felelt volna meg az új szabályoknak). Nyilván más miatt drágult. A jövedéki is emelkedett, infláció is van, stb.
És a NETA persze nem magyar és külföldi alapján különböztette meg az italokat (az lett volna csak a nyílt vámolás...), hanem elő volt írva, hogy mit kell tudnia a NETA-mentes gyógynövényes italnak. A Jäger valszeg ugyanúgy NETA-mentes volt, így értelemszerűen hasonló arányban drágultak.
Amúgy nem is volt egyszerű követni a drágulásokat, mert valamirevaló boltosok akár 1 évi készletet felhalmoztak, és sokáig a régi áron tudták adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!