Pest megyében Dány közelében hol van megbízható hivatalos pálinkafőzde?
Jéééézus... 200 liter törkölyre ráb... 30kg cukrot? Az 15% cukor. Azanyámat! 3-4% maximum! Ennyit rontottál el kb. meg azt, hogy 10 nap után került rá cukor, kb. a főerjedési időszakot elhagyta ekkorra avagy max. annak utolsó pillanatában tetted rá a cukrot, bár ha jó az erjedés és a körülmények 10 nap után már tutira nem főerjedés van.
A törkölyt vetted, vagy bort készítettél és abból van?
A törkölyre némi vizet kellett volna rakni, pektinbontót, élesztőt és ha cukrozol, akkor 200L-re ahogy írtam 6-8kg cukor.
Lefőzés országos szinten is ilyen 1600-1800 forint körül alakul per liter. Ennek a fele gyakorlatilag adó, köszönhetően az EU-nak!
Legközelebb ha cefrét csinálsz, akár más gyümölcsből. Akkor a feldolgozás tekintetében mosás, pépesítés, mag, magház ne kerüljön bele, nem magvaválónál magokat ne törd meg, s öntsd le róla a cefrét pár nap után, a mag az aljára fog süllyedni.
Minden esetben egészen nyugodtan lehet használni pektinbontót, még alaposan pépesített gyümölcsnél is. Ártani nem lehet vele. Pépesítéshez használj pl. húsdarálót.
Ne gyűjtögess, 1 nap alatt legyen kész 1 hordó, azt ne töltsd teljesen tele. Zárható legyen. Javaslom, hogy használj kotyogót és zárd le teljesen a fedelét. Napfénytől védett, hűvös helyen cefrézz. Állandó 15-22 fokot biztosíts. Naponta csömiszköld a cefrét a főerjedési időszakban, de ne kevergesd. Döntsd el, hogy cukrozol vagy sem, ha igen annyit max. amennyit írtam és az édes cefrére tedd, szirup formájában avagy ha leveses a cefre, úgy, ahogy borkészítésnél megengedett bizonyos szinten (pálinkánál egyáltalán nem!) kiveszel levet s abban oldod fel a cukrot. Az édes cefrébe kerüljön a cukor avagy max. a főerjedés első napjaiban kerüljön rá. Irányítsd az erjedést élesztővel. Ha elkészült 1 hordó, akkor tegyél rá élesztőt, fajélesztő vagy sütőélesztő (instant). Ha leállt a zajos erjedés, akkor már ne nyitogasd a hordót. Élesztővel beoltott cefre másnap már biztos, hogy erjedni fog, gyorsabban végbemegy az erjedés, egyenletes az erjedés, nem megy el rossz irányba az erjedés.
Megjósolni nem tudom, mennyi lesz belőle, ilyen szinten cukrozott cefrét még az első évben sem csináltam. Akkor persze hittem az öregeknek, hogy kell az rá, tegyél rá jó sokat. 100L-re, került akkor asszem 10kg. Jó szar lett! Bizonyos szintig lehet jótékony hatása, de túl lehet tolni, nagyon is! 30kg cukor elméleti síkon hozhat neked plusz 15 liter pálinkát, ha a seprővel is számolok így elméletileg a végeredmény lehet akár 40 liter is. De hogy jó nem lesz, az biztos!
Én nem pontoztam le senkit, mindenki "zöld pacsit" kapott. Azt hittem ez egy konoly oldal (csalódtam). A tanulópénzt mindenkinek megbkell fizetni, nekem is. A komoly válaszokat privát üzenetben kérem. Februártól nyugdíjas leszek. 850 kordon művelősű Abasárról hozott 15_18 éves szőlőm van a fajtákat nem tudom (3 fajta közel azonos érésidejűs.) A gyümölcsös 85_90 spanyolbokor művelésű szilva és
sárgabarack (stenli prezident
Én nem pontoztam le senkit, mindenki "zöld pacsit" kapott. Azt hittem ez egy konoly oldal (csalódtam). A tanulópénzt mindenkinek megbkell fizetni, nekem is. A komoly válaszokat privát üzenetben kérem. Februártól nyugdíjas leszek. 850 kordon művelősű Abasárról hozott 15_18 éves szőlőm van a fajtákat nem tudom (3 fajta közel azonos érésidejűs.) A gyümölcsös 85_90 spanyolbokor művelésű szilva és
sárgabarack (stenly, prezident csakanszka lepotika a sárgabarack c-235 magyarkajszi,gönci magyarkajszi,kécskei rózsa, kecskeméti rózsa és ligeti óriás valamint Besztercei óriás) Aszalni és pálinkát főzni szeretnék, de kezdő vagyok. Rzért kérek tanácsot esetleg szakkönyvet (torrennt oldal nCore, Majomparádé, esetleg You Tobe)
Nem PC-ről hanem telefonról írok,ezért elnézést kérek a helyesírási hibákért
János.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!