Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Kevésbé lesz -e metiles az...

Kevésbé lesz -e metiles az otelló-izabellám, ha ledarálás után hamarosan (1-2 nap múlva) kipréselem?

Figyelt kérdés
Azt olvastam, hogy a metil -tartalom azzal arányos, hogy meddig hagyom a ledarált szőlőt a héján ...
2018. aug. 28. 14:42
 1/10 Phoney ***** válasza:
67%

Valszeg, mivel az alkoholos italokban a pektinben kötött metanol jelenik meg, az pedig a gyümölcshúsban van.


Másrészt viszont egy normálisan elkészített borban semmilyen szőlőből nincs ártalmas metanoltartalom, ezt szakirodalom is megerősíti. A pálinkában pl. jóval több metanolt engedélyeznek (nemcsak literre, hanem alkoholfokra számolva is), mint ami bármilyen direkttermő borában van. Nem a metanol miatt tiltják az EU-ban a belőlük készült bort, hanem Európa évszázados bortúltermelési problémái miatt.

2018. aug. 28. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:

Igazából a metil igaz, de a fő gondot nem a metil alkohol, hanem metil antranilsav okozza. Ez felelős ugyanis a direkt termő fajták jellegzetes róka ízéért. A metil antranilsavnak nincs különösebb egészségkárosító hatása, csak elrontja a bor ízét és illatát.

A pektin bomlásából származó metilalkohol mennyiség is nagyobb a direkt termőkből készült borban, és jól olvastad, valóban a héjon erjesztés során jön létre (egyébként nemcsak a direkt termők esetén). Ha 1-2 napon belül kipréseled, semmi gondot nem fog okozni.

Miért tiltják?

Nem uniós találmány a direkt termő szőlőkből készült bor tiltása. Magyarországon már a két világháború között is tiltva volt. Ki is verették az szőlőt, ha a finánc rábukkant.

Azért tiltják, mert a róka íz nem kívánatos a borban. A direkt termőből készült borokat a borászok szívesen "házasították" egyéb boraikhoz, mivel olcsó volt és szép volt a színe. A hatóságok (és a minőséget előállító borászok) attól tartottak, hogy a róka íz teret nyerne, elfogadottá válna a nemesebb borok között is, és a vásárlók egyszerűen hozzászoknának. Védendő a nemes fajtákat, inkább betiltották a direkt termőket.

(zárójelben, szerintem helyesen tették, viszont otthon remekül el lehet vele "játszani")

2018. aug. 28. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat - nekem ilyen direkt-termő szőlőm van (nem sok, mert a nagyját kiszedtem - és nem elvi okokból - egyszerűen mert nem értettem a szőlészethez és nem érdekelt - és inkább a helye kellett. Vett ház telkén volt (van). De, még így is ad 100 (plusz - mínusz) litert évente. Hallottam már arról a bizonyos "róka íz" -ről - de nem tudom beazonosítani. Akiket szoktam kínálni belőle - rendszerint dicsérték az ízét (még borász is volt köztük). Rókával annyi tapasztalatom volt (eddig) - hogy néhány éve bemászott egy a fatárolómba, és ott megdöglött. Állatorvos elvitte - de nem volt visszajelzés, vagyis nem lehetett fertőzött. ....
2018. aug. 28. 17:00
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

:)

Ez nem annak a szegény rókának az íze, ami ott pusztult és nem is a túlzott borfogyasztás után előkerülő másik rókáé. Igazából semmi köze a rókához. A direkt termők amerikai nemesítések, és az angolban a vadszőlőt fox grape-nek hívják (állítólag vonzza a rókákat, ld. savanyú a szőlő mese). A direkt termő pedig azért vadszőlő, mert nem kell oltani

A foxy, vagyis rókás íz, ezt a jellegzetes vadszőlős ízt jelenti a borban. Akkor lehet érzeni, amikor az ember megkóstolja a bort. Engem egy régi arcszeszre emlékeztet...

2018. aug. 28. 17:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
0%
Van róka, amelyik ragadoz, meg van, amelyik az "ö" hang erőteljes hangsúlyozásával a kertek alatt távozik.
2018. aug. 28. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
..meg vannak vicces emberek
2018. aug. 28. 21:29
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a szakszerű véleményeket!!! - legyen azért otelló-izabella borom?
2018. aug. 28. 21:31
 8/10 anonim ***** válasza:

Legyen hát, még szép! :)

Sok sikert hozzá!

2018. aug. 28. 23:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm!!
2018. aug. 29. 00:57
 10/10 anonim ***** válasza:

"Másrészt viszont egy normálisan elkészített borban semmilyen szőlőből nincs ártalmas metanoltartalom, ezt szakirodalom is megerősíti. "


?

Pont hogy van. Sőt egy sima almát ha megeszel abban is van valamennyi metanol.

2018. aug. 29. 16:24
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!