Csináltam almacefrét műanyag ételhordóba. Rázárjam a tetejét vagy ne?
Mit szeretnél készíteni pálinkát, vagy ecetet?
Ahhoz, hogy az erjedés során a gyümölcs cukor tartalma átalakuljon alkohollá, szükséges, hogy az élesztő ne érintkezzen oxigénnel, vagyis, hogy a levegőt tökéletesen kizárjuk az erjedésből. Ezzel meggátolhatjuk az erjedésre káros mikroorganizmusok kialakulását. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a cefre tároló edényét, lefedve kell tartani. A tárolásra használt hordó fedelét rá kell helyezni. Légmentesen lezárni nem szabad, mert az erjedéskor keletkező gáznak el kell távoznia a hordóból.
"Éthordóra való cefre ? Mennyi pálinkát szeretnél 3 centet?"
Te ennyire amatőr vagy? Vannak műanyag hordók ami étel tárolására alkalmasak, ebben szoktam cefrézni. Nem ért hozzá de valamit kötekedik...
Már nehogy újabb agyvérzést kapj, de ÉTELHORDÓNAK baromira nem az étel tárolására alkalmas hordót nevezik, hanem azt az érdekes új találmányt, amiben pár adag ételt hordanak. Ahogy az okos emberek mondanák: „Te ennyire amatőr vagy? [...] Nem ért hozzá de valamit kötekedik...”
Egyébként nem szükséges a levegőt „tökéletesen kizárni az erjedésből”, elég lefedni, de ha kierjedt, akkor vagy rögtön kell főzni, vagy rendesen le kell zárni, hogy el ne vesszen a CO-réteg. (És persze akkor sem érdemes akármeddig tartogatni.)
Amúgy ha ennyire alap kérdéseid vannak, akkor esélyes, hogy más szempontokból is el fogod rontani az erjesztést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!