Pálinka gyakorlatilag vodka egy minimális gyümölcsízesítéssel?
nagyon nagyon leegyszerűsítve:
Vodka: krumpliból főzött alkohol
Pálinka: gyümölcsből főzött alkohol
A vodka finomított alkohol, éppen ezért másodlagos, hogy miből készül, törvény szerint bármilyen mezőgazdasági alapanyagból lehet főzni. A finomszesz szilvából finomítva is finomszesz. (Ami nem finomszesz, azt nem lehet vodkaként eladni.) A mai gyakorlatban egyébként gabonából készül, a többi ritkaságnak számít. (A második leggyakoribb se a krumpli, hanem a répamelasz vagy a törköly lehet.)
A pálinka ezzel szemben rengeteg fajta illóanyagot „örököl” az erjedt cefrétől, ezek egyáltalán nem csak gyümölcsészterek, hanem mindenféle erjedési (majd lepárlási) kongenerek is, amik különböző ízek-illatok mellett pl. olajos vagy harapós érzeteket adnak a pálinkának.
A pálinkában normálisan nem is érezni magát az etil-alkoholt (ti. a vodkajelleget), hanem helyette az összes egyéb anyag uralja az ízét, illatát, érzetét is. Ha kiérzem a pálinkából a szeszízt, az én pl. csak hibaként tudom értékelni.
3
SEMMILYEN mértékben nincs a szervezetre jó hatással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!