Érdemes a pálinkámból ópálinkát csinálni?
Az évekig érlelt pálinkában fantasztikus lehetőségek vannak, de nem minden pálinka, illetve nem minden hordó alkalmas a célra.
Milyen pálinkád van? Milyen hordóban akarod érlelni?
Ezekből a gyümölcsőkből jókat lehet érlelni, és a tölgyfahordó is ideális ópálinkához, hogyha nem túl kicsi. 5-10 literesekben pl. gyakorlatilag egyáltalán nem lehet igazi érlelést végezni, de nem árt, ha legalább 40-50 literes vagy nagyobb.
A pálinka érlelési lehetőségei viszont nemcsak a gyümölcstől, hanem a finomítás körülményeitől is függnek, szóval érlelés közben fontos rendszeresen belekóstolni, mert ha elkezd gyengülni az íze (tehát kezdi elveszíteni azt, ami jó benne), akkor annyit bírt, le kell csapolni.
Akár 10+ éves érlelésre is alkalmasak lehetnek (a körtében nem vagyok egész biztos), de ha nem elég „vaskos” ehhez a párlat, akkor lehet, hogy egy évet se bír.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!