Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért hívták a gyomorkeserűt...

Phoney kérdése:

Miért hívták a gyomorkeserűt ferencpálinkának a 70-es években?

Figyelt kérdés

Egy '74-es újságcikk szerint ( [link] ) a falusiak „ferencpálinka” címén gyomorkeserűt kérnek a gyógyszertárban.


Azt tudom, hogy a ferencpálinka eredetileg a bedörzsölő szeszek (többek közt a sósborszesz) neve volt, de ennek nem sok köze lehet a dologhoz. Létezett a szocializmus alatt/előtt is valamilyen Ferenc (vagy ferences) keserű? A mai Ferencz Keserű tudomásom szerint nem olyan régi márka.



#gyomorkeserű #ferencpálinka
2018. ápr. 28. 10:17
 1/2 anonim ***** válasza:
A német "Franzbranntwein" (=francia borpárlat) téves fordítása.
2018. máj. 5. 09:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:

Jó, de engem az érdekel, hogy a gyomorkeserűt miért hívták így.


(Amúgy bocs, hogy belekötök, de sosem jelentett "francia borpárlatot", hanem egyszerűen csak borpárlatot. A "franciát" pont azért írták a Branntwein elé, mert csak ezzel együtt jelentett borpárlatot, nélküle nem. Itthon ezt akkoriban "francia pálinkának" mondták, az is egyszerűen borpárlatot jelentett.)

2018. máj. 6. 08:46

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!