Miért hívták a gyomorkeserűt ferencpálinkának a 70-es években?
Egy '74-es újságcikk szerint ( [link] ) a falusiak „ferencpálinka” címén gyomorkeserűt kérnek a gyógyszertárban.
Azt tudom, hogy a ferencpálinka eredetileg a bedörzsölő szeszek (többek közt a sósborszesz) neve volt, de ennek nem sok köze lehet a dologhoz. Létezett a szocializmus alatt/előtt is valamilyen Ferenc (vagy ferences) keserű? A mai Ferencz Keserű tudomásom szerint nem olyan régi márka.
Jó, de engem az érdekel, hogy a gyomorkeserűt miért hívták így.
(Amúgy bocs, hogy belekötök, de sosem jelentett "francia borpárlatot", hanem egyszerűen csak borpárlatot. A "franciát" pont azért írták a Branntwein elé, mert csak ezzel együtt jelentett borpárlatot, nélküle nem. Itthon ezt akkoriban "francia pálinkának" mondták, az is egyszerűen borpárlatot jelentett.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!