Gere Zsolt Jampi (portugieser) nevezetű borát érdemes olyan embernek ajándékozni aki ki fejezeten ezt a fajtát szereti?
Nem véletlenül más. Egy-egy szőlőfajtánál is léteznek különböző... hmmm... leszármazási vonalak, amiket altípusként lehet elképzelni és klónoknak hívjuk őket. Ezeknek a klónoknak már nem neve van, ahogy a fajtáknak, csak egy kódszáma, de alapvetően meghatározhatják a szőlő tulajdonságait. Két különböző olaszrizling klón lehet alapvetően eltérő, két kadarka is és így tovább. Az egyik legfontosabb feladat, ami a magyar borra vár, az a klónszelekciós munkák felpörgetése. A nagy bornemzetek nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a klónszelekcióra a fajtákon belül, illetve az egyes klónok kiismerésére, míg Magyarországon ez épphogy elkezdett egyáltalán gyerekcipőben járni.
A Gere Zsolt féle portugieser másfajta klónból készül, mint a magyar poetugieserek döntő többsége. Nagyobb a héj:maghús aránya, emiatt tanninokban, antocianinokban gazdagabb lesz, ezen kívül erősen terméskorlátozott tőkékről jön ez a bor, ami nem egy megszokott dolog ennél a fajtánál. Ha az ismerősöd nyitott az újdonságokra, akkor nagyon érdekes tapasztalat lehet neki, hogy jé, ilyen is lehet egy Portugieser. Ha inkább csak a régi, bevált ízekhez ragaszkodik, akkor viszont másik bort választanék neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!