Melyek a legjobb magyar vörösborok?
@11: Én meg ezért írtam, hogy ez az "egri meg szekszárdi borok a legjobbak" dolog olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy az egri, meg szekszárdi nők a legszebbek. Neked meg a neszmélyi nők tetszenek. Valójában pedig vannak szép nők Egerben, Szekszárdon, vannak Neszmély környékén is, mint ahogy kevéssé szépek is. És ugyanez a helyzet a borokkal is. (Pluszban meg kinek mi a szép...) Nem lehet általánossagban azt mondani, hogy itt, vagy ott jók, sőt, azt sem, hogy itt ilyenek, ott meg olyanok.
Persze, a bor három dolog lenyomata: a szőlész-borász munkájáé, az évjáraté, azaz időjárásé és igen, a termőhelyé. De egyrészt az első kettő adott esetben bőven képes maszkolni az utolsót. Egy borászatnak igen széles lehetőségei vannak a leendő bor ízképének alakítására, mind a szőlőben, mind a pincében. Ha kellő mértékben élnek a lehetőségekkel, a termőhelyi jellegnél, a terroirjegyeknél jelentősebb hatásuk lehet a borra.
És a termőhely is inkább dűlőkre értelmezhető tisztán, mintsem borvidékre. Egy borvidéken millióféle mikroklíma, kitettség, talajtípus megjelenhet. Mondhatjuk az egri borokra, hogy északi típusúak, hidegebb klíma, inkább fűszeresek a vörösek, és elegánsak, mintsem terjengősek, meg mondhatjuk, hogy riolittufa, szóval erős minerális jegyeket várunk... aztán lehet a Nagy-Egedről származik, ami pont mész, nem riolit és a hőmérséklet is brutális volt arrafelé abban az évben, és még a borászt kivéve a képletből is borul a borvidéki jelleg. És ez csak egy konkrét példa volt.
A valóság az, hogy egy villányi, meg egri vörös adott esetben jóval jobban hasonlíthat egymásra, mint két villányi. Vagy két egri. Ugyanez noszvajival, szekszárdival és bármivel eljátszható. Aki azt mondja, hogy hű, xy borvidék borai a jók, az szimplán nem ért a borokhoz. Ami persze nem gond, meg nem is elvárható, hogy valaki pont ebbe a témába ássa bele magát, csak szimplán tény. És mondjuk a kérdező is jó, ha tud erről, hogy a helyén tudja kezelni a válaszokat.
12.
Biztos igazad van. De mi egyszerű, hétköznapi emberek, akik csak az ételeink mellé iszunk egy-egy pohár bort, mi ezt nem tapasztalhatjuk, igazán. Nem tudjuk végig kóstolgatni az ezerféle jobbnál jobb borokat, csak azt tudjuk, hogy ha vörös bor illene a tervezett ételhez, akkor mire nem költünk hiába, mi az, amit megiszunk, és mi az, ami megmaradt, mert nem ízlett, és egy hét múlva forralt bort csináltunk belőle hólapátolás utánra.
Csak ezért írunk egy-egy vörösbort, ezt vagy azt.
Kostolj meg egy kis kékfrankost, illetve szerecsent ha adódik rá alkalmad, talán még kadarkát is:)
De biztos van olyan vörös ami passzol az ízlésedhez de sajnos neked kell megtalálni.
Sok sikert:p
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!