Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Az érdekel, hogy a 18-dik...

Az érdekel, hogy a 18-dik szülinapomon, már vehetek alkoholt?

Figyelt kérdés
2018. jan. 22. 18:00
1 2
 11/16 anonim válasza:

Ptk. 2:10. § [A kiskorúság]

(1) Kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét nem töltötte be. A kiskorú a házasságkötéssel nagykorúvá válik.

(2) Ha a házasságot a bíróság a cselekvőképesség hiánya vagy a kiskorúság miatt szükséges gyámhatósági engedély hiánya miatt érvénytelennek nyilvánítja, a házasságkötéssel szerzett nagykorúság megszűnik.

(3) A házasságkötéssel megszerzett nagykorúságot a házasság megszűnése nem érinti.

2018. jan. 29. 14:16
 12/16 Mojjo ***** válasza:
@9: De most komolyan, aki nincs képben, és utána sem néz, az minek írogat, csak úgy "érzésből"? Ahogy előttem is már beidézték, de, a házasságkötéssel nagykorúvá válik az ember. Egyrészt. Másrészt a négyes szerencsétlenül fogalmazott. A 18. születésnap 00:00 percétől nagykorú az ember. Ezt értette ő éjfélnek, ami szerencsétlen megfogalmazás volt, de talán lehetett érteni. A lényeg az azonban, hogy a 18. születésnapján már vehet az ember alkoholt. Sok helyen ezt nem engedik, ott nyugodtan elő lehet vetetni a panaszkönyvet.
2018. jan. 29. 14:23
 13/16 anonim ***** válasza:
Én egy jogi oldalról idéztem. Gondolom ügyvéd írta. Szóval szerintem jó a megfogalmazás.
2018. jan. 29. 21:12
 14/16 Mojjo ***** válasza:
@13: Nem igazán. Pl ha azt mondod, hétfő éjfél, akkor az a hétfői nap utolsó perce. Ha azt mondod, holnap éjfél, az a holnapi nap utolsó perce. Ha azt mondod, 18. születésnap éjfél, az a 18. születésnap utolsó perce. Ellenben az ügyvéd az első percét akarta írni, nem az utolsót. Amit én értettem, meg mindenki, aki igyekszik a leírtakat értően olvasni, de ettől még az ügyvéd úr elcseszte.
2018. jan. 29. 21:20
 15/16 anonim válasza:

Nagykoru lesz az aki házasságot köt, de a törvény ebben az esetben nem nagykorura szól hanem 18 évet betöltöttre is. Jó kérdés pl. ha valaki gyámság alatt áll de 18 éves elmult vehet e alkoholt jogszerüen. Szerintem igen.

A másik kérdés ha jogszerüen mégsem vehet, de a személyile ugye 18 éves akkor vehet e?

2018. máj. 8. 09:34
 16/16 anonim válasza:

A Ptk.-ban megtaláljátok, hogy az adott napon jogilag már nagykorúnak számítasz és mint bármely más felnőttnek neked is ki adhatják az alkoholt.

Magyarországon az alkoholvásárlásnak az a feltétele, hogy betöltsed a 18at.

A 18. életévedet pedig a jogszabályok/ a törvény szerint már a születésnapod kezdetén (mondhatjuk, hogy 00:00:00kor) betöltöd, hiszen:

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

NYOLCADIK KÖNYV/ ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK/ ELSŐ RÉSZ/ ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

8:3. § [A határidők számítása]

(4) A határozott naphoz kötött jogszerzés a nap kezdetén következik be.

Tehát minden jogod (pl. az alkoholvásárláshoz), mely a 18. életév betöltéséhez kötött, már a születésnapodon érvényes rád nézve.

Ptk. online:

[link]

2018. júl. 12. 08:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!