Tegnap bontottam fel egy 2001-es Villányi Cabernet Sauvignon-t és nagyon éretlen savas íze volt, mi lehetett az oka?
Amikor számítasz egy 16 éves mély érettségű borra akkor a friss még kiforratlan íz szembevágó.
Így csak hasonlítottam a kékfrankoshoz de inkább jobb hasonlat a zweigelt.
Az hogy meg tudom őket különböztetni még nem azt jelenti hogy értek hozzá...
majd ha el tudnám készíteni is...
Megnéztem a "kedvedért".:) Pont rendszerváltás utáni, tehát már új címeres, 1990 évjárat. Tojaki Szamorodni. Nem baj, jól néz ki a kovácsoltvas tartójában. :)
Sajna a kérdésedre nem tudok válaszolni, nem értek a minőségi borokhoz. Nem tudom, miért volt savas íze. Bocsi.
A megoldás pont ellentétes azzal, amit az 1-es írt. Egy 16 éves, vagy hasonló korú vörösbor általában igen erősen eloxidálódott, a színe a CabSav-ra jellemző lilás-vörösesről téglaszínűre, akár barnásra változik, a savai teljesen eltompulnak, a direkt gyümölcsös - ún primer - aromák teljesen eltűnnek, és felvesz egy nagyon jellegtetes ízt, amit tömören tényleg csak úgy hívunk, hogy oxidált. Ez nem egyenlő az érettel, azon már túlvan, viszont vannak emberek, akiknek tetszik és megisszák jóízűen. Viszont egy bor öregedése megjósolhatatlan folyamat. Eleve adott bortól is függ, igen nehezen megjósolható módon, bár magas sav- tannin- cukor- és egyéb extraxttartalom a hosszabb öregedési idő felé mozdítja a bort. De két ugyanolyan bor, ugyanott is teljesen máshogy és más tempóban öregedhet, különösen parafadugós zárád esetében - voltak erre kísérletek. És néha vannak igencsak kiugró példányok, amik jóval idő előtt elöregednek, vagy jóval tovább tartják fiatalkori formájukat.
Itt annyi történt, hogy a kérdező egy eloxidált borra számított, de a várakozásokkal szemben ez a példány még ilyen idősen is jól tartotta magát. A leírás alapján magas savtartalma is biztosan segítette ebben. Ezzel együtt is ritka az ilyesmi ilyen korú magyar vörösboroknál, de bőven nem lehetetlen. Előfordul.
Na tényleg valami ilyesmi. Mivel még a paprika ízvilág is simán kitetszik belőle, ami az ismertető címkén olvasható.
A színe rubintos. A szaga is frisses. De legalább tudom hogy ennek még van egy tíz éve hogy érjen.
Amit korábban ittam egy 86-os kósher egri bikavér volt.
Már már fekete s. barna színnel és krémes konyakos beütéssel. Ami a hordó vagy a dugó ízvilága is lehetett.
Ja én a "filozófikusan" mély sötét testes v. borok kedvelője vagyok. Akár bordói házasításban.
Sajnos a pénztárcám nem bírja az ízlésem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!