Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Igaz, hogy az ókori borok egy...

Igaz, hogy az ókori borok egy mai ember számára borzalmasak lennének, de a középkoriak pl. amit Mátyás asztalánál szolgáltak fel, már számunkra is élvezhető bor lenne?

Figyelt kérdés
Valahol olvastam erről, sajnos már nem emlékszem. Durván arról írtak, hogy az ókori borok nagyon silányok voltak, azért fűszerezték őket mindenféle szerrel, de a középkori bor, legalábbis az, amit a nemesek, királyok ittak már kb. olyan volt, mint a mienk.

2017. szept. 16. 19:07
 1/4 A kérdező kommentje:
Ja meg ételekről is hasonlót olvastam. Hogy egy római lakoma számunkra rossz ízű és furcsa lenne, de egy 13. századi király asztalán már ínycsiklandó fogásokat találnánk.
2017. szept. 16. 19:08
 2/4 anonim ***** válasza:
81%

Nem tudom, de hihetőnek tűnik.

A rómaiak voltak azok, akik mindent garummal ettek...? Volt egy receptkönyv... Szinte minden garummal, sokszor mézzel és garummal (valami fermentált halszósz)... Brrr. Fura ízlésük lehetett. Vállalkozó kedvű vagyok, de ez nekem is sok :D


Viszont a zöldség és a hús régen is zöldség és hús volt... Annyira rossz nem lehetett az étel, amennyiben nem alkalmaztak faramuci fűszerezést, csak megsütötték és annyi. Persze hogy kinek milyen hús ízlik, az egyéni.

A sajt is ősi étel, s bár tuti más volt, mint ami ma a boltban van (akármennyire is sokféle az), bizonyára ehető volt régen is.

2017. szept. 16. 19:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 Mansour ***** válasza:
100%

A bort sajnos nem tudom, de az ételeknél nincs olyan nagy különbség. A köznép legalábbis meglehetősen "natúr" módon készített el mindent, ezek nagyjából olyan ízűek lehettek, mint ma. Bár a zöldségek nem voltak még ennyire kinemesítve, valószínűleg egyik-másik vadabb, kesernyésebb ízű volt.

A rómaiaknál bejátszott még a garum, aminek az olcsóbb fajtáit a köznép is megengedhette magának, és szinte minden ételbe tettek belőle. Ez egy fermentál halszósz volt, az íze talán a thai halszószhoz hasonlít, végül is hasonló módon készült, erről vannak leírások, de biztosan nem tudhatjuk.

A hírhedt római lakomákon viszont biztosan voltak olyan fogások, amit ma gusztustalannak és/vagy rossz ízűnek találnánk. Ott arra mentek, hogy minél ritkább, különlegesebb dolgokat tálaljanak fel. De ha körülnézünk a világban, ma is találhatunk sok olyan ételt, amit mi európaiként gusztustalannak, ehetetlennek gondolunk.

2017. szept. 19. 09:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Mansour ***** válasza:
100%

Ja, és a receptkönyv Apiciustól származik:

[link]

2017. szept. 19. 09:14
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!