A fehér és a fekete jim beam tulajdonképpen ugyanaz, csak az érlelési idő több az utóbbinál?
Régebben szinte biztosan így volt, ma viszont a fehérből egy újabb változatot lehet kapni, míg a blackből a régit (lehet, hogy helyenként már az új blackből is van az itthoni boltokban, nem láttam).
Hogy milyen az új (szögletes palackos) black, azt nem tudom, de az új fehér Jim szerintem nem alkalmas arra, hogy érdemben érleljék 6 évig. Mondjuk talán pont ezért lett az új black 6 éves helyett csak „extra aged”... ez alapján lehet, hogy továbbra is csak az érlelés lesz a különbség a kettő közt.
Azt azért érteni kell hozzá, hogy szigorúan véve ilyenkor sem kizárólag az érlelési idő tér el, hanem a sok ezer hordójukból kiválogatják, hogy melyik milyenre sikerült, melyik milyen kiadásba fog menni, pl. melyeket érdemes meghagyni X évig és melyeket nem. De ez ugyanúgy igaz egy-egy single malt whisky különböző korú kiadásaira is, ott is csak érlelés közben dől el, hogy melyik hordó milyen kiadásba fog menni.
A Gentleman Jack egyébként érlelés után is kap faszenes szűrést, ott ez a fő különbség.
A blended whiskyknél pedig eleve kiadásonként más a keverék összetétele, vagy legalábbis az arányok. Tehát pl. a Johnnie W. Black Label egyáltalán nem a Red Label érettebb változata – még ha vannak is hasonlóságok –, hanem eleve más whisky.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!