Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mit jelent az italoknál hogy...

Mit jelent az italoknál hogy 40 fokos? A százalékot?

Figyelt kérdés
2010. máj. 22. 17:04
 1/9 anonim ***** válasza:
Igen.
2010. máj. 22. 17:08
 2/9 anonim ***** válasza:
73%

pontosan!

hogy az adott italnak 1 literének hány százaléka tiszta alkohol...

pl. 1 literes jäger 40 % = 4 deci tiszta alkohol kb 95% os, és 6 dl cucc amivel felöntik...

2010. máj. 22. 17:10
 3/9 anonim ***** válasza:

Én is térfogatszázaléknak tudom, de mivel az alkohol és a víz molekulamérete különbözik, ezért ha összeöntesz 4 dl alkoholt és 6 dl vizet, az nem lesz meg egy liter (kavicsok közt homok...)

Annyit tudok még h a sűrűségüket mérik amikor a fokszámot meghatározák.

(és szerintem nem 95%os az alkoholrésze, mert ebben nincs semmi logika-bocs ha tévedtem :) )

2010. máj. 22. 17:24
 4/9 anonim ***** válasza:

Csak annyit szeretnek hozzáfűzni, hogy bármilyen folyadékhoz bármilyen folyadékot öntesz 6dl+4dl az mindig 10dl, ami ugye 1l!

Ne téveszd össze a száraz homokhoz öntött vízzel!

2010. máj. 22. 17:29
 5/9 anonim ***** válasza:

"Csak annyit szeretnek hozzáfűzni, hogy bármilyen folyadékhoz bármilyen folyadékot öntesz 6dl+4dl az mindig 10dl, ami ugye 1l!

Ne téveszd össze a száraz homokhoz öntött vízzel!"

Fizikaórán a tanárnő mutatott nekünk kísérletet is, hogy ez nem igaz!

2010. máj. 22. 17:36
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem, biztos hogy nem.

A folyadékok részecskékből állnak. Különböző folyadékok különböző részecskékből, melyeknek a mérete is különbözik.

Ha összeöntünk két olyat, ahol jelentős eltérés van, akkor a nagyobb részecskék közé "bemászhatnak" a kicsik. Valami szép neve is van a dolognak, talán térfogatdilatáció...

Magát a jelenséget még általánosban tanultuk, de tavaly laborban, talán pont etanol-víz elegy esetében meg is figyeltük. (vagy valaki megittam még én pislogtam XD)

2010. máj. 22. 17:38
 7/9 anonim ***** válasza:
Bocsi! Arról az óráról hiányoztam!(ezelőtt 35 évvel!)
2010. máj. 22. 20:37
 8/9 anonim ***** válasza:

[link]

itt a második link, egy réz-kloriddal kezdődő feladatsor.

Tényleg próbáld ki egyszer, és hidd el.

Most vitattam meg a kérdést okos évfolyamtársaimmal, és ők is egyetértettek velem.

Tényleg hiányozhattal. Ezt szerintem már elég régen észrevették.

(hm. egy vegyészmérnök hallgató :) )

2010. máj. 22. 23:12
 9/9 MRWHALE válasza:
Én annyit szretnék hozzá fűzni ,hogy a 4/8-nak van igaza ugyanis te kevered a sűrűséget a térfogatal a legyegyszerűb példám az ,hogy ha 1 liter vizet elpárologtatunk amivel a víz térfogata ~1000 nagyobb lesz de tól ,hogy 1000 nagyobb még ugyan úgy 1l a tömege csak a térfogata változot de az angyag mennyiség/sűrűség nem.
2016. febr. 15. 20:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!