Itthon a pálinkák elterjedése előtti krumpliszesznek volt valami jellegzetes íze, vagy csak az alkoholt lehetett érezni benne mint egy vodkánál pl?
A gyümölcspálinkák a krumpliszesz mellett is elterjedtek voltak (sőt, előtte is, már amennyire/ahol az égetett szesz elterjedt volt). Persze az igaz, hogy a 20. századi gyümölcstermesztés nagyobb volumenű pálinkafőzést tett lehetővé.
A krumpliszesz folyamatosan fejlődött a kisüsti krumplipárlatból a ma ismert finomszeszig. Természetesen volt íze, mivel eredendően semmilyen alapanyagnak nem jellegtelen a párlata – csak ha jellegtelenre finomítják. A krumplié elég rossz ízű, kizárólag azért volt népszerű, mert a krumplit a korabeli mezőgazdaság is bármilyen földben meg tudta termeszteni, így olcsóbb volt a gabonánál.
Az 1700-as évek végén jelent meg, ekkor még mind kisüsti volt, aztán az 1820-30-as években terjedni kezdtek a folyamatos lepárlók, de akkoriban a lepárlóoszlophoz nem feltétlenül társult finomítóoszlop. A század közepén a leírások alapján kb. 55%-os oszlopos alszesz volt a „kolompérpálinka”, igen magas kozmaolaj-tartalommal (hígításkor teljesen fehér lett). Az elég ködös, hogy a század további részében a (többé-kevésbé) finomított vagy a finomítatlan volt-e a jellemzőbb, de az olcsó változatnak még a századfordulón is olyan kozmaolaj-tartalma volt, hogy egyes orvosok azt hitték, ez okozza az alkoholizmus súlyosabb tüneteit. A ma ismert, vodkatisztaságú finomszesz viszont semmi esetre sem lehetett jellemző, szóval mindig felismerhető volt a krumplijelleg. (Egyébként a mai finomszeszben is megmaradhat alapanyag íze, hogyha nem vodkának szánják.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!