Ha mar Furmint Februar akkor lehetseges az alabbi?
Hogy a ket torzsgyokeres furmint regio ( tokaj es a somloi borvidek) elkezdenek ugy rivalizalni egymassal mibt szekszard es eger a bikaver vegett! Ami persze nem baj sot serkento, inspiralo... parbajok szervezese....
azonban a furmint sikeren felbuzdulva ha bejelentkezne egy ujabb borvidek ( esetleg erdely hogy nekik jar ez is mint a palinka elnevezes es nem ertik meg a szabadalmi jogi dolgokat) hogy marmist ok is furmintosok akarnak lenni. Ami egyfelol vicces lesz hogy pl a mohacsi borvidek is keri a furmintbol a maga szeletet masfelol meg lerombolhatja azt amit eddig somlo es tokaj felepitett
Többször elolvastam a kérdést, de egyszerűen nem értem. Szerintem valami nagyon össze van kutyulódva a fejedben.
- A furmint egy szőlőfajta, a bikavér egy házasítád (blend, cuvée, ami tetszik) elnevezése. Az egyik tehát mindog ugyanabból a szőlőből készült bort jelent, a másik a megengedő szabályozás miatt lehet kb bármi. Ráadásul a bikavér házasítási szabályai, az a kevés is, ami van, eltérnek Egerben és Szekszárdon. Kb a név egyezik - meg az, hogy az alap a kékfrankos, de ennyi.
- A fentebb elmondottak miatt sem, de amúgy sincs semmiféle rivalizálás Eger meg Szekszárd között bikavér fronton. A bikavér párbaj nevű rendezvény a két régió összefogása, és közös erőfeszítése, hogy a bikavért, mint bor brandet építse, vagy inkább kirántsa abból a mély és büdös, posványos gödörből, ahová a szocializmus, illetve a 90-es évek alatt került.
- A Tokaji borvidék kb tízszerese a Somlóinak. Nem épp egyenlő harc, de amúgy sem értem, egyáltalán mit értenél rivalizálás alatt. Mondogatják egymásnak, meg az embereknek, hogy bibibí, az enyém a jobb? Nem áll össze a kép.
- A furmint nem csak Tokaj és Somló fajtája. Nem ittál még badacsonyi furmintot? Egrit? Mátrait? Kálit? Boglárit? Érdemes lenne pedig. Rengeteg borvidékünkön megtalálható, és általában szerepel is mindenhol az OEM leírásban.
- A furmint egy szőlőfajta. Mégis hogy a piklibe lehetne egy országnak kisajátítani? A pálinka a gyümölcspárlataink elnevezése, de mint ahogy mondjuk a szilvapárlatot sem lehetne kisajátítani egy országnak, egy szőlőfajta borát sem lehet. Olyasmi ez, mintha Cabernet sauvignonból csak a franciák csinálhatnának bort. Abszurdum. Nem mellesleg valóban készítenek bort furmintból Romániában is. Meg Ausztriában. Meg Horvátországbam, Szlovákiában, sőt, még Szlovéniában is.
- Az, hogy más országban is készítenek egy bizonyos szőlőfajtából bort hogyan ásná alá bármely ország bármely borrégiójának munkáját? Attól, hogy egy talicskányi országban készítenek pinot noir-ból bort (idehaza is pl) aláásta Burgundia munkáját? Nem értem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!