Hogyan kóstoljam meg a Johnnie Walker Black Labelt?
Az a helyzet, hogy én eddig csak húzóra ittam whiskyt, mert buli volt, és úgy nem ízlett. Ízetlen, száraz, műanyag ízű volt. Jack Daniel's és Jim Beam. Ezt a kettőt kóstoltam eddig.
Karácsonyra vettem egy Johnnie Walker Black Labelt, mert hallottam, hogy a Red az nem jó. Most az lényegtelen, hogy megérte vagy nem, az én pénzem, és olcsón jutottam hozzá, ha valaki esetleg erre térne ki.
A kérdés egyszerű: Hogyan kell inni egy ilyen Blended whiskyt? Vízzel vagy tisztán, hidegen vagy szobahőmérsékleten? A lényeg az, hogy mint a legkezdőbb whisky kóstoló, aki először issza módját megadva, hogyan tudja a lehető legjobban értékelni? Valószínűleg elsőre nem fog menni, de azért hogy a legjobb? (jeget sose tennék bele, marhaság)
De az is feltűnt, hogy utólag kezdett egyre jobban ízleni, egyre jobban találtam meg benne a "lényeget".
Ebből arra következtetek, hogy ezt meg kell "tanulni" szeretni, és egy pár éves tapasztalat után már szeretném.
A vodkát viszont szeretem. Abból meg bírnék inni bármennyit, ha nem rúgnék be idő előtt.
A pezsgőt, a bort is szeretem. Na, mivel ezeket szeretem, már régóta gondolkodtat az, hogy milyen lehet a Cognac, mert azt még nem kóstoltam. Mivel fehér bor az alapja, ezért gondolom, hogy édes, és nem olyan, mint a whisky, viszont hasonlóan kell fogyasztani, mint a whiskyt. Ezért vagyok nagyon kíváncsi, mert mi van ha a Cognac az pont az "én" italom. Persze ezek csak az én gondolataim, egy olyan ember, aki valamennyire is ért ezekhez, fogja a hasát a röhögéstől, hogy én milyen hülye vagyok.
Írtad, hogy szereted a vodkát; szeretsz még bármilyen egyéb tiszta párlatfaját? (Rum, whisky, pálinka, brandy, stb.) A vodka kivétel ezek között, mert akár jó, akár rossz minőségű, akkor is finomszesz; vagyis kifinomítják belőle az alapanyag ízét és az erjedéstermékeket is, szóval a vízen és az alkoholon kívül alig van benne valami. A többi tiszta párlatfajtánál a cefre sok más összetevője is megjelenik az italban, ezek a vodkakedvelő számára időnként csípősek, „karcosak”, „büdösek” is lehetnek, de egyébként nagyon finom ízek is összeállhatnak belőlük.
Személy szerint nem vagyok elégedett a mostani Johnnie Walker Black Labellel, mert hozza ugyanazt a „ragasztós kekszízt” és gabonaszeszes szárazságot, ami az olcsóbb blended scotch-okra manapság annyira jellemző. Szóval (az ára ellenére) ma már sajnos a Black Label sem egészen a skót whiskyk gyöngye.
A vodkát, pálinkát, rumot szeretem, és ezek alapján szerintem a cognacot (az eredetit) is szeretném.
Nem tudom, hogy mi van velem, de csak a whiskyt nem bírom meginni. Nem tudom elképzelni, hogy miért, de csak azt nem.
Egyébként ez a Johnnie még annyira sem ízlet, mint az amerikai. Túl száraz volt, pont olyan íze volt, ahogy leírtad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!