Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Kérdésem a következő. Van...

Evetke2166 kérdése:

Kérdésem a következő. Van nekünk itthon pálinkánk,1 liter barack és 1 liter szilva. A baracknál azt vettük észre, hogy egyre erősebb. Lehet attól, hogy pár barack darabkát raktam a páleszbe, úgymond ágyast csináltam belőle?

Figyelt kérdés

2016. okt. 22. 11:22
 1/5 Phoney ***** válasza:

Hogy érted, hogy erősebb? Az alkoholtartalma nem tud nőni.


Jobban csíp? Vagy jobban üt?

2016. okt. 22. 12:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Igen. Erősebb, és jobban üt.
2016. okt. 22. 12:37
 3/5 A kérdező kommentje:
Amúgy miért szokták ágyazni a pálinkákat? Nem értek ehhez.Attól biztos nem lesz erősebb
2016. okt. 22. 16:22
 4/5 Phoney ***** válasza:

Az ágyazás lényegében a pálinka ízesítése a beleáztatott gyümölcsökkel. Leginkább arra jó, hogy ha egy pálinka nem lett a legfényesebb, akkor valamennyit javítani tud rajta. Ha gyenge lett a gyümölcsíz, azt erősíti, ha rosszízű/karcos lett, akkor ezeket egy kicsit elfedi. Persze arra is jó az ágyazás, hogy édesebbé tegye a pálinkát azoknak, akik natúrban nem szeretik, de ágyas pálinkát ilyenkor sem a legjobb pálinkából szoktak csinálni.


Ha tényleg jobban hat, annak csak az lehet az oka, hogy az ágyazás miatt finomabb/édesebb, és gyorsabban isszátok. Nem tud magától úgy változni a pálinka, hogy alapvetően jobban üssön. Azt viszont nagyon-nagyon rosszul tudja megítélni az ember, hogy mennyire üt egy ital, ezért nagyon gyakori, hogy ha csípősebbnek („erősebbnek”) érzi, akkor úgy érzi, hogy jobban is üt. 130 évvel ezelőtt például az orosz parasztot csípős vegyszerekkel pancsolt 20-25 fokos „vodkával” verték át a kereskedők, de mivel ugyanúgy csípett, mint a 38 fokos, ezért nem volt feltűnő, hogy igazából nem hat úgy. De fordítva is működik, pl. nemrég volt itt egy olyan kérdező, aki szódabikarbónával savtalanította a bort, és a vizesebb íz miatt teljesen úgy érezte, hogy már nem hat annyira. Tehát az átélt hatást erősen befolyásolja, hogy mit hisz az ember az italról (akár a csípőssége, akár más alapján).


Ami a pálinka csípősségét illeti, a házipálinkáknál gyakori, hogy az idővel változik az ízük, állaguk, ágyazástól függetlenül is.

2016. okt. 22. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a részletes ismertetőt:))
2016. okt. 24. 19:14

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!