Milyen bort ajánlotok esti halvacsorához? Citromfüves-mustáros grillezett keszeget készítek, egy randival egybekötött vacsihoz, és szeretném az estét egy minőségibb fehér borral feldobni. (Nő vagyok. )
#6/6 vagyok .ez lemaradt.
Egy különleges estéhez különleges bor kell, nem olaszrizling.
A kaja viszont keszeg, amihez szerintem nagyon is jól megy az olaszrizling is, illetve a fröccs, nem kell azt lenézni. Friss ízek, friss bor illik hozzá.
A Muscat Ottonel,Chardonnay, Rizlingszilváni,és ezek cuvée-i,szerintem ne görcsölj rá ennyire.
A
Mont Blank általában kapható a Tesco--ban is.
Az olaszrizlingből is van ezer féle.
Nem a sarki kocsma kisfröccsére kell gondolni.
Olaszrizlingből is készül jó minőségi bor.
Halhoz valami egyszerű bor illik, ami nem nyomja el. Erre teljesen jó az olaszrizling. Konkrét pincészetet nem tudok írni, mert én egy horvát pincészetben vásárolok (a határ közelében élek, így nem gond átjárni).
Nagyon köszönöm a válaszokat, és a segítséget! Jogos, nem kellene rágörcsölni, csak kicsit izgalmas is ez nekem, egyrészt mert vonz a borok világa, ( de sajnos nem értek hozzá), másrészt az említett este miatt.
Igazából tudom, a keszeg nem "nagy szám", de a családom érdeme", családom horgász tagjai, az akik mindezért szívüket , lelküket és tiszteletüket beletették. Ennek ellenére semmiképp nem szeretnék egy görcsölt, sznob estét, nem is erről szól, sőt a "keszeg" főleg nem az, de mivel nekem sokat jelent, ehhez egy egyszerű kis bor, pár óra beszélgetés,de nem erős borral, mert illetlen lenne. Részemről mindenképpen, ha becsippant a társaságomban lévő Úriember :)
Ha még nem késő: a citromfű elég domináns, jellegzetes, valami ahhoz passzoló ízvilágú bort keresnék - ami ez esetben számomra egyértelmű, hogy Sauvignon blanc. Méghozzá magyar. A legtöbb hiperben van Új-Zélandi és/vagy Chilei, amik igen harsányak, vágott fű, csalán, üdítő savak, kiugranak a pohárból - nem rossz, de kicsit sok. A francia verzió kicsit terjengős ehhez az ételhez. A magyar pont jó, visszafogottabb harsánysággal, de azért a citromfűhöz illő vegetális, citrusos ízvilággal. Ha kell, ajánlok konkrétakat - sajnos elég sok a sz@r magyar Sauvignon blanc, tudni kell, mit veszünk.
Az Olaszrizling ehhez az ételhez túl lomha, túl nagy fenekű. Bornál ez azt jelenti, hogy rusztikus, nem a savak hátán szárnyal csúcsformájában, hanem egyfajta testességgel hódít, főleg, ha minőségibb borról van szó, jól beérett szőlőből- ami baj, de egy ilyen ételhez nagyon nem jó. Persze vannak jó, friss, lendületes savú Olaszrizlingek is, de azokkal más bajok szoktak lenni. Bár fröccsként működhet. Sőt, magában is, ha olyat találsz - és tudod róla, hogy olyan.
A Muscat lunel pedig legtöbbször pacsuli. Ráadásul az a fajta parfümös harsányság, amit ő képvisel, nagyon elnyomná ezt az ételt, és brutálisan nem harmonizálna egy citromfüves-mustáros történettel. Amúgy nem lesz attól ez a "Muscat lunel" különlegesebb egy Olaszrizlingnél, hogy nem a magyar nevén hívjuk, attól ő még közönséges Sárgamuskotály. Igen, Muscat lunel = Sárgamuskotály. Ennyit a különlegességről.
(Tévedés ne essék, lehet belőle jó bort csinálni, meg az Olaszból is. Csak ritka a jó Sárgamuskotály, és a kínálat 99%-a egy ilyen ételhez nagyon-nagyon nem lenne jó. Mindenesetre az eddigi válaszok közül akkor már az Olaszrizlinggel értek egyet, de csak körültekintően választva. Viszont szerintem teljesen egyértelműen Sauvignon blanc a lehető legjobb választás. Ja igen, szemezgetve még a válaszok között: a Muscat ottonel ugyanúgy felejtős, mint a lunel, a Chardonnay, ha almasavbontott, burgundiai stílusú, brutálisan nem illik ehhez az ételhez, egy frisebb, akár reduktív, nem almasavbontott talán.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!