A Tokaji bor meddig iható?
Ha 25 éve ott áll a szekrény tetején, sanszos, hogy tönkre ment. Mindegy hány puttonyos, a szakszerűtlen tárolás nem tesz jót semmilyen bornak.
Ki kell nyitni, és megkóstolni, aztán vagy jó lesz, vagy ihatatlan. A dugó, ha áll, kiszárad, és nem tömít jól, ezért bekerülhetnek olyan baktériumok a borba, amelyek a cukrot ecetté bontják. Hosszútávon ezért nem is szabad a bort állva tárolni, csak fektetve, hogy a dugó ne száradjon ki. A pincehideg is kellene neki, hogy ne kezdjen bomlani. Szóval eléggé kétesélyes.
Palackban tartva egyébként szerintem nem javulhat már sokat egy bor minősége, csak hordóban. Egy üvegpalack nem tud hozzátenni az elegyhez túl sokat.
#1
Nem igaz, hogy minél öregebb egy bor, annál jobb. Van olyan bor, amelyik fiatalon jó, és van, amelyik néhány - 6-8-10- évesen van a csúcson. Nagyon kevés olyan bor van, amelyik 100 évesen jó.
Szakszerűtlen tárolás mellett pedig romlik a bor minősége, csak profi pincékben, jó hordókban érnek be megfelelően a több éves borok.
A reduktív eljárással készült borokból pedig kifejezetten csak a legújabb évjáratot érdemes többnyire megvenni. Egy 3-4 éves irsai kb. ihatatlan, míg egy 2015-ös még éppen elég jó.
'Ráadásul a szekrény teteje a legdurvább bortemető - ott garantáltan meghal még a legstrapabíróbb bor is. Szóval felesleges megkóstolni, semmi esély nincs rá, hogy ez a bor iható lesz. Abszolút semmi.'
Mádi 'öregként' - 50+ - teljes mértékben egyet értek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!