Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A Tokaji bor meddig iható?

A Tokaji bor meddig iható?

Figyelt kérdés
Van egy 1991-es Tokaji aszú 3 puttonyos a szekrényünk tetején, egy emlék az apámtól. Azzal az utasítással, hogy csak a legnagyobb alkalommal bontsuk ki. Közeledik egy alkalom, de nem tudom, egyáltalán fogyasztható-e még. Nem értek a borokhoz.

2016. aug. 12. 10:31
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
13%
Persze, minél öregebb annál jobb, lehet kapni 100 meg 150 éves borokat is és azok is ihatóak.
2016. aug. 12. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2016. aug. 12. 10:54
 3/12 anonim ***** válasza:
Mennyire tiszta?
2016. aug. 12. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
Az elsőre ne hallgass, ez a "borannáljobbminélidősebb" egy orbitális nagy baromság. Mégis mitől lenne jobb az íze a palackban, gondolkozzunk már? Persze vannak kortalan(abb) borok, de a 3 puttonyos Tokaji aszú pont nem tartozik közéjük (a 6 puttonyos annál inkább). Szóval ha valóban 1991-es, akkor az sajnos ihatatlan. Őrizzétek meg emlékbe, ne bontsátok fel.
2016. aug. 12. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
Kedves 4-es ezt miből gondolod? Meg kell kóstolni addig úgyse derül ki.
2016. aug. 12. 11:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim válasza:
100%
Éppen a dédim pincéjét takarítottuk pár hónapja a tesómmal és találtunk egy 1947-es palackozott bort. (Azt már nem tudom milyen volt.) Megkóstoltuk és olyan volt mintha tavaly készült volna. Habár az aljára leült valami cuccos, de azt nem ittuk meg. Azért mielőtt nagyvonalban elkezditek szűrcsölgetni, kóstoljátok meg a biztonság kedvéért. Nem hiányzik a cifrafosás egy nagy alkalom közepedte. ;)
2016. aug. 12. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha 25 éve ott áll a szekrény tetején, sanszos, hogy tönkre ment. Mindegy hány puttonyos, a szakszerűtlen tárolás nem tesz jót semmilyen bornak.

Ki kell nyitni, és megkóstolni, aztán vagy jó lesz, vagy ihatatlan. A dugó, ha áll, kiszárad, és nem tömít jól, ezért bekerülhetnek olyan baktériumok a borba, amelyek a cukrot ecetté bontják. Hosszútávon ezért nem is szabad a bort állva tárolni, csak fektetve, hogy a dugó ne száradjon ki. A pincehideg is kellene neki, hogy ne kezdjen bomlani. Szóval eléggé kétesélyes.


Palackban tartva egyébként szerintem nem javulhat már sokat egy bor minősége, csak hordóban. Egy üvegpalack nem tud hozzátenni az elegyhez túl sokat.

2016. aug. 12. 11:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

#1


Nem igaz, hogy minél öregebb egy bor, annál jobb. Van olyan bor, amelyik fiatalon jó, és van, amelyik néhány - 6-8-10- évesen van a csúcson. Nagyon kevés olyan bor van, amelyik 100 évesen jó.

Szakszerűtlen tárolás mellett pedig romlik a bor minősége, csak profi pincékben, jó hordókban érnek be megfelelően a több éves borok.

A reduktív eljárással készült borokból pedig kifejezetten csak a legújabb évjáratot érdemes többnyire megvenni. Egy 3-4 éves irsai kb. ihatatlan, míg egy 2015-ös még éppen elég jó.

2016. aug. 12. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 Mojjo ***** válasza:
87%
A négyesnek igaza van. Ez a "minél öregebb a bor, annál jobb" egy egyszerű tévhit, mítosz. Vannak borok, amik valamelyest fejlődhetnek pár évig (1-2, ritka esetben 3-4 évről van szó, nagyon nem 25-ről), ha szakszerűen tárolják, de ezek ritkák, a borok többsége semmit nem fejlődik a palackban. És a borok 100%-a elkezd egy idő után elindulni a lejtőn. A legtöbb bornál ez szintén pár év, szakszerű tárolás mellett is, de vannak borok (könnyű reduktív fehérek, rozék), amiknél egy éven belül megtörténik. Nagyon kevés bor van, ami évtizedekig bírja, és ahogy írták, a 3 puttonyos aszú nem tartozik közéjük. Ráadásul a szekrény teteje a legdurvább bortemető - ott garantáltan meghal még a legstrapabíróbb bor is. Szóval felesleges megkóstolni, semmi esély nincs rá, hogy ez a bor iható lesz. Abszolút semmi.
2016. aug. 12. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 SimkoL ***** válasza:

'Ráadásul a szekrény teteje a legdurvább bortemető - ott garantáltan meghal még a legstrapabíróbb bor is. Szóval felesleges megkóstolni, semmi esély nincs rá, hogy ez a bor iható lesz. Abszolút semmi.'

Mádi 'öregként' - 50+ - teljes mértékben egyet értek.

2016. aug. 12. 18:03
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!