Vörös, - vagy fehérbor? Melyik Melyik károsabb kevésbé? Van különbség?
Szia!
Inkább a vörös, az alábbiak miatt:
"A borban lévő kén fejfájást okoz
A kénezés tartósító eljárás, a bor (szárított gyümölcs, torma) élettartamának növelésére szolgál. Az ókorban is alkalmazták, aztán egy időre betiltották, mert túladagolása egészségkárosodáshoz vezetett. Hogy mennyi kénre van szükség egy bor elkészítéséhez, az mindig az adott fajtától, illetve a szüret időpontjától függ.
A fehérborok esetében általában valamivel több ként használnak, mint a vörösöknél. A megengedett mennyiség 10 és 30 mg között mozog literenként. A kén elengedhetetlen az acetaldehides kötés létrejöttéhez (e nélkül nem születik bor), de a borban rejlő más anyagokkal is reakcióba lép, ami viszont veszélyezteti a bor aromáit.
Ezért aztán a borászok arra törekszenek, hogy a lehető legkevesebb mennyiséget használják. A manapság szokásos mennyiség olyan csekély, hogy az egészségre semmiféle károsító hatása nem lehet. Még a napi 150 mg-os kénmennyiség sem veri fejbe az embert, de a mai borokban rejlő 10-30 mg egészen biztosan nem okoz fejfájást senkinek."
Üdv!
borból csak minőségi magyart :)
a minőségi horvát és egyebek borzalmasak, és amúgyis kevesebb hasznos anyag van bennük :)
a nem minőségi meg.. hát.. inkább ne :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!