Találtam egy martini receptet kiszeretném próbálni sima sütő élesztő jó bele?
2016. febr. 17. 19:58
1/7 Phoney válasza:
Ez valójában nem „Martini”, hanem egy közönséges cukorbor-recept, ami még csak nem is igazán jó, de amúgy jó bele a sütőélesztő.
2/7 A kérdező kommentje:
és körübelül hány % alkohol tartalom várható egy sütő élesztötől?
2016. febr. 17. 20:05
3/7 Phoney válasza:
Nemtom meddig él, valszeg kibír vagy 15%-ot. De igazából ez több szempontból is nagyon rossz recept, ilyen kristálycukorból erjesztett izéket nem nagyon érdemes 10-12% fölé erjeszteni, mert rontja az ízt, a másnapi fejfájást, stb. (Viszont nem érdemes sokáig tartogatni, mert akkor ecetesedik.) Ennek fényében 200 gramm cukor+1 liter víz+1 kávéskanál citromsav aránnyal lehet próbálkozni. A citromsavtól kicsit kevésbé lesz fogékony a tejsavas/ecetsavas fertőzésre. Ha a végén savanyú, akkor szódabikarbónával kb. 5 perc alatt lehet savtalanítani ivás előtt. Édesíteni is ivás előtt érdemes, nem előre telezúzni cukorral.
4/7 Mojjo válasza:
Mondjuk szerintem ez valahol a szörnyű és az iszonyatos között fog elhelyezkedni félúton, ha megcsinálod. Bár Phoney tanácsai jók, szerintem a legjobb tanács ez esetben mégis az, hogy hagyd a fenébe, hacsak nincsenek önsanyargató hajlamaid.
5/7 Mojjo válasza:
Ha mégis kierjesztenéd, én azt javaslom, használj szőlőcukrot, azaz glükózt répacukor, azaz szacharóz helyett. A szacharózt nem tudja felvenni az élesztő, szét kell bomlania monomerjeire, azaz fruktózra és glükózra. Ez ilyen oldatban nem tudom, milyen hatékonysággal megy, bár az bozonyos, hogy azért megy, de mégis egy erjedési bozonytalansággal több a kelleténél. Aztán, ha fel is bomlott monomerekre, az élesztő glükofil, azaz a glükózt favorizálja a fruktózzal szemben. Élesztőtörzstől függ, hogy mennyire - vannak törzsek, amelyek a fruktózt fel sem veszik, ha elfogyott a glükóz az oldatból. A sima pékélesztő nem tudom, mennyire bírna el a fruktózzal, de szerintem itt is jobb a tutira menni. Szóval szőlőcukor...
6/7 Phoney válasza:
Ja igen, azt elfelejtettem tisztázni, hogy ez jó semmiképp nem lesz :) Normális esetben még házilag is csak lepárlásra szoktak cukorcefrét erjeszetni, mert csak úgy lehet belőle szalonképes italokat kihozni. Amúgy a pékélesztő jól elvan a kristálycukorral, bár nem lehetetlen, hogy ízben rosszabb az eredmény. A szőlőcukor viszont élelmiszerboltban olyan drága szokott lenni, hogy semmi értelme ilyen löttyre kidobni az árát.
7/7 Mojjo válasza:
Mondjuk igen, tökigaz, a szőlőcukor túl drága egy ilyen löttyhöz... Akkor az a rész felejtős :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!